Rasperiin mä kaipaan niin

September 1st, 2012

Pitkän odottelun jälkeen sain lopulta itsekin käsiini Raspberry Pi:n. Suuren kysynnän ja alakanttiin mitoitetun tuotannon vuoksi saatavuus oli huono koko kevään ja Farnellilla oli tarjota lähinnä postituslistalle liittymistä, eikä alkuperäinen tilaukseni ole vieläkään saapunut. Firmoja sen sijaan palvellaan hyvin ja sitä kautta tilatessa tuli nopeasti. Hintakin on hinautunut koko ajan vähän ylöspäin: webasivulla puhutaan 35 dollarista ilman veroja, mutta lopulliseksi hinnaksi tuli omalla kohdallani nelisenkymmentä juroa ja onpa noista enemmänkin kuulemma maksettu.

Paketista kuoriutui pieni piirilevy, joka ensi silmäyksellä tuo mieleen aika lailla Arduinon. Pelkän laitteen lisäksi tarvitaan yhtä sun toista roinaa: microUSB-kaapeli tai -laturi virralle, Ethernet-piuha, näyttöjohto, näppäimistö (ehkä hiirikin) sekä SD-muistikortti. Kaikkea tätä oli onneksi nurkissa, joten käyttöönoton kanssa ei tullut ylimääräistä viivettä. Raspbian-image lataukseen, kortille dumppaus ja kone buuttasi. Näytön asetuksia piti vähän säätää, sillä vakiona videolähdöstä tulee NTSC:tä ja borderit ovat kohtuuttoman pienet, joten kuva menee joka puolelta näytön reunojen yli. Asetukset ovat paikassa /boot/config.txt ihan selkokielisinä ja kun osio on vielä FAT-muotoinen, niin jotain sählättyään tilanteen pääsee helposti korjaamaan kortinlukijan avulla. Toinen oleellinen työkalu on raspi-config. Päädyin lopulta käyttämään videomonsua, koska sellainen pöydällä joka tapauksessa nököttää, eikä littunäytössäni ole soveltuvia liittimiä kuin DVI, joka on jo Linux-peeseen käytössä. 640×480-resolla kuva on varsin käyttökelpoinen, eikä edes interlacen vipatus menoa juuri haittaa. HDMI:n kautta tuli kuvaa ihan yskimättä (mitä ei voi sanoa muista omistamistani ARM-laudoista) ainakin 1920×1080 saakka.

Tällä hetkellä ohjelmistotuki on vielä vahvasti työn alla, joten kaikkea ei kannata kuvitella saavansa valmiina. Esimerkiksi X ei ole kiihdytetty, joten se on lähes käyttökelvottoman hidas. Graafisten ohjelmien käyttöä rajoittaa joka tapauksessa pieni 256 megatavun muisti, josta videopiiri vielä haukkaa oletuksena 64 megaa. Itse en äksää hirveästi edes kaipaa – eipä tuollaista laitetta hankita työpöytäkäyttöön. Toinen kompastuskivi liittyy ihan siihen, että SD-kortit (ja luultavasti myös sen ohjain) ovat hitaanpuoleisia, joten etenkin io-painotteiset toiminnot kestävät kauan. Muistiakin on niin vähän, ettei sitä oikein riitä välimuistiksi. Tuhnuisuuden vastapainoksi SoC:ssa on tuki mm. H264:n purkamiselle, joka pikku demon perusteella pyöritti hyvälaatuista traileria yskimättä koko ruudulla. XBMC:stä on tekeillä Raspille optimoitu versio, joten laite voisi tietyin rajoituksin sopia myös joka kodin mediakeskukseksi(tm). Emulaattorikäyttöön 700 MHz piiri ei ole ihan omimpiaan, mitä kompensoisi ainakin teoriassa se, että PAL-tilat saisi näytettyä aidolla taajuudella.

Tuttuun tapaan piti tietysti yrittää portata Raspille joku oma tekele. X:n alla SDL toimii kuten missä hyvänsä Linux-koneessa, mutta lopputulos jää hitaaksi ja tökkiväksi. Mukana tuleva SDL tukee myös konsolia fbdevin kautta, mutta se puoli on hieman työläämpi käytettävä: resoa ei voi muuttaa lennossa eikä SDL käytä laitteiston skaalauksia tm. mihinkään, vaan kaikki on tehtävä itse. Grafiikkasivuja ei ainakaan toistaiseksi tueta ja vsynciä ei saa noin vain luettua, joten hieman askarteluksi meni. 2D-tekeleidenkin osalta olisi varmaan parasta tehdä ruutupuskuri OpenGL ES:n tekstuurilla, sillä muuten ei ole toivoa tukea isoja tarkkuuksia tai välttää raster splittejä (ruudunvirkistysrepeilyä?). Hauskana yksityskohtana laitetta itseään voi käyttää softien kääntämiseen ilman sen suurempaa tarvetta ristiinkääntäjän virittelylle.

Filed under: demoskene,laitteet,linux

6 Comments Add your own

 • 1. Antti S.  |  September 2nd, 2012 at 3:43 pm

  Tosi lupaavalta kuulostaa! Media-center olisi hieno etenkin jos laite buuttaisi sinne suoraan ja olisi kiinteästi kiinni telkkarissa.

  Tässä vaiheessa softaa tosiaan taitaa löytyä parhaiten itse kokeilemalla tai foorumikeskusteluista: http://www.raspberrypi.org/phpBB3/viewforum.php?f=30. Moni on ainakin miettinyt jo vanhojen pelien pelaamista, ohessa keskustelua emuloinnista yleensä, ilmeiseti jokseenkin toimiva SNES:in Super Mario Kart -kokeilu ja juttua ScummVM:stä (joka jo toiminee sekin).

  http://www.raspberrypi.org/phpBB3/viewtopic.php?f=30&t=8266

  http://www.tomshardware.com/news/Super-Nintendo-SNES-Raspberry-Pi-Debian-Linux,16217.html

  http://www.raspberrypi.org/phpBB3/viewtopic.php?f=30&t=6272

 • 2. marq  |  September 2nd, 2012 at 4:39 pm

  Scummi olisi tosiaan luonteva käyttö tuolle, se kun ei ole mitenkään raskas ja toimii melkein missä vaan. Ehkä joutilaana hetkenä taas kerran MI läpi…

 • 3. marq  |  September 2nd, 2012 at 11:40 pm

  Johoo, Scummi toimii oikein hienosti konsolista ja näyttää kauniilta videomonitorilla!

 • 4. yzi  |  September 4th, 2012 at 5:34 pm

  Ihastuin ihan täysin Raspin käyttämiseen komposiittivideolla ja 14-tuumaisella kuvaputkivideomonitorilla. Siinä on nörtin silmään jotain kaunista. Yhdistelmä Amiga- ja DOS-aikojen hienoista puolista tulee jollain erikoisella tavalla mieleen, kuitenkaan ilman diskettiasemien ja muun vastaavan kanssa räpeltämistä. Koneessa on nettiyhteys ja ihan tehoakin jopa OpenGL ES -shaderikoodin kanssa leikkimiseen. Jotain on kohdallaan, kun täysin äänettömästä pienestä koneesta tulee PAL-resoluutiolla näyttävää ja nättiä jälkeä. Tätä ei nykynuoriso tajua. 😉

  (tosin vieressä olevassa lähes äänettömässä GTX670:ssä on 100-kertainen määrä GFLOPSeja, mutta hei…?)

 • 5. marq  |  September 4th, 2012 at 6:45 pm

  Itsestäni on jotenkin vänkää nähdä ihan eri vuosikymmeniltä olevat laitteet sulassa sovussa pyörittämässä Unix-varianttia. Ja Monkey Island näyttää tosiaan niin kivalta, että unohduin pelaamaan sitä taas kerran läpi, vaikka piti tehdä ties mitä koodennusta.

 • 6. Antti S.  |  September 5th, 2012 at 11:41 pm

  Scummin toimivuus on tosiaan hieno. Oma Raspberry on ollut kiinni ihan uudessa monitorissa, mutta tämän perusteella voisi käydä taas kaivamaan sen videomonsun vintiltä. 320×200-pelit sen vähän jo vaatiikin.

  Mitäs tässä toistamaan että sympaattinen laite. Ei olekaan vähän aikaan ollut suoranaista innostusta mistään purkista oli Linux tai ei.

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet