Dynaamisesta visualisoinnista

February 5th, 2013

Kirjoitin johdatuksen dynaamiseen visualisointiin viime syksynä Kuluttajatutkimuksen vuosikirjaa varten. Jonkun töpin takia artikkeli ei kirjaan kuitenkaan ikinä päätynyt, joten pistetään se näytille nyt edes näin, kun ei aiheesta etenkään suomeksi oikein mitään ole kirjoitettu. Teksti on käytettävissä vapaasti CC-lisenssin mukaisesti. Ja itse filu: dynaaminen-final

And the same introduction to dynamic visualization in English: dynamic-english

Filed under: tutkimus,visuaalit

3 Comments Add your own

 • 1. yzi  |  February 5th, 2013 at 9:30 pm

  Olen käyttänyt töissä sellaista kuin Tibco Spotfire, ja se on varsin näppärä datojen pyörittelyyn, mutta onko se nyt sitten tämmöinen dynaaminen visualisaattori vai ei, siihen en ota kantaa. 😉 Ainakin siinä on web-publisheri, jolla read-only-käyttäjät pääsevät kääntelemään aineistoa, valitsemaan akseleita ja ruksailemaan suodatuksia päälle ja pois. Maailman halvin softa se ei ole millään tavalla. Moneen käyttöön riittää ihan vanha kunnon Excel, tai vaikka SQL-kyselyt, kunhan jaksaa, ehtii ja osaa riittävästi.

  Ehkä suurempi haaste on siinä, miten saada executive-tason henkilöt ymmärtämään monimutkaisten asioiden käyttäytymistä ja merkitystä maailmassa. Ja varsinkin sellaisten asioiden, joita ei voi käsin kosketella ja joita ei arkielämässä eikä kirjanpidossa tule vastaan. Kuinka tehdä abstraktista asiasta merkityksellinen ja konkreettisen tuntuinen. Minulla on tähän selkeä teoria ja menetelmä, mutta en ole päässyt kokeilemaan sitä käytännössä kovin laajasti.

 • 2. yzi  |  February 5th, 2013 at 9:35 pm

  Onko muuten tullut vastaan suurten graafimuotoisten aineistojen dynaamista visualisaattoria? Haen jotain sellaista, jolla pystyisi tekemään ad hoc -analyysiä ehkä nyt aluksi vaikka muutamien miljoonien nodejen graafeille. (Miljardi olis, kiva, mutta tuskin löytyy) Niin juu ja täytyisi olla tietenkin ilmainen ja hetimullekaikkitänne. 😉

 • 3. marq  |  February 5th, 2013 at 10:00 pm

  Kyllä nää tuppaa olemaan vähän kotikutoisia kehitelmiä: palasia löytyy, mutta harvemmin mitään täysin valmista. Toi Spotfire on tullut hiljattain vastaan ja kyllähän se asiansa monessa tapauksessa ajaa, mitä nyt vähän kuivikkaanoloinen lopputulos. Enemmän työkalu kuin esittämiseen sopiva.

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet