Posts filed under 'pelit'

Hipsteröity maailma

Tällä erää asteen vanhempaa kliksuseikkailua, Daedalic Entertainmentin The Whispered World vuodelta 2009. Muistan jotenkin hämärästi kuulleeni jotain tästä jo pelin julkaisun aikaan, luultavasti hienojen graffojen vuoksi. Bundleista ja alennuksista oli vahingossa lipsahtanut Steamiini sekä tavallinen että erikoisversio, joten ei muuta kuin seikkailemaan. Tai sitten ei, sillä jostain syystä hiiri ei liikkunut ollenkaan koko ruudun tilassa. Ongelma saattaa olla korjattu spesiaalimmassa editiossa, mutta onneksi ikkunoituna hiiri suostuu toimimaan. Asetuksen voi käydä käsin puukottamassa täältä:

~/.steam/debian-installation/steamapps/common/Whispered World/config.ini
Faarin karmeat keitokset

Päähenkilö on surumielinen klovni Sadwick, jonka tehtäväksi (tietysti) lankeaa maailman pelastaminen. Ohjailu tapahtuu odotetusti hiirellä: vasemmalla liikutaan ja vuorovaikutetaan esineiden/hahmojen kanssa, kun taas oikealla napilla saa näytille inventaarion. Ihan hirmuisen sujuvaksi en käyttöliittymää kehuisi, mutta ei se ysärin pahimpien hiiriyritelmien kuoppaankaan lankea. Tervetulleena helpotuksena – jonka keksin tosin ihan liian myöhään – välilyöntiä painamalla kuvasta näkee suoraan aktiiviset elementit. Sadwickin mukana kulkee Spot-niminen ihmetoukka, jonka erikoiskykyjä pääsee käyttämään yläkulmasta, kunhan ensin asian puolivahingossa huomaa.

Vedessä kuplii, mutta mikä?

Tarina on laaja ja vie Sadwickiä mystisestä paikasta toiseen. “Lukujen” välillä inventaario jollakin aasinsillalla aina nollautuu, joten tarpeellisia romuja saa ruveta haalimaan tasaisin väliajoin tyhjästä. Päätös ei ole sikäli huono, että kauan sitten poimimatta jäänyt esine ei tärvää etenemistä myöhemmässä vaiheessa peliä. Aikanaan huomiota herättäneet grafiikat näyttävät edelleen hienoilta, vaikka niiden resoluutio ja kuvasuhde ei enää olekaan ajanmukainen. Musiikki on sekin ammattimaisesti tehtyä ja tunnelmallista. Ääninäyttely sen sijaan ei aina oikein vakuuta; erityisesti Sadwickin pitkät sössöttävät pulinat alkavat välillä suorastaan ärsyttää.

The Whispered Worldin pahin kompastuskivi on valitettavasti sen vanhakantainen pelisuunnittelu. Löin itse hanskat tiskiin jo varhaisessa vaiheessa ja rupesin kaivelemaan vinkkejä läpipeluuohjeesta. Osa pulmista edustaa vanhojen point-and-clickien huonointa antia: kaikkea pitää klikata ja kokeilla, jolloin ratkaisu löytyy lähinnä pelkän puurtamisen eikä nokkelan ratkomisen seurauksena. Aina ei riitä edes raaka voima, kun joku yhdistelmä jäi kokeilematta tai tuli seisottua väärässä paikassa. Haastetta siis riittää, mutta se ei ole ihan oikeanlaista. Huomasin, että tämän henkinen jatko-osa, 3D-seikkailu Silence, sattuu sekin olemaan jo kokoelmissa, joten se lähtenee testiin lähipäivinä.

Add comment December 5th, 2023

Yä mettäsä

Seikkailujen tykittäminen sen kuin jatkuu vaan. Viimeisimpänä Itch.io:n isosta kasasta päätyi pelattavaksi Infinite Fallin kehittämä Night in the Woods (2017), josta on oikein aito Linux-versiokin. Mikä parempaa, sellainen versio, joka lähtee käyntiin kyselemättä puuttuvia vanhentuneita tai 32-bittisiä kirjastoja: kliks kliks ja kaikki toimii. Peli on monen muun indiepläjäyksen tavoin tehty Unityllä, mikä on yleensä hyvä enne Linux/Proton-toimivuudesta. Kepeän 2D-vektorigrafiikan ansiosta laitteistovaatimukset ovat luokkaa “vanha läppäri”, joten NITW:stä pääsee halutessaan nauttimaan myös heikommalla laitteistolla.

Alkupään maisemia

Lyhyesti määritellen NITW on vahvasti tarinavetoinen hyppelypulmaseikkailu. Ensimetreillä olin rehellisesti sanottuna vähällä jättää sikseen koko pelikokemuksen, kun metrin välein piti pysähtyä juttelemaan jokaisen vastaantulijan kanssa, jotta hahmokaarti ja asetelma saatiin pikaisesti esiteltyä. Päähahmo (ei ehkä -henkilö, koska kaikki ovat eläimiä) on collegen keskeyttänyt, suuntansa kadottanut Mae-kissa, joka palaa kuihtuvaan kotikaupunkiinsa Possum Springsiin. Muita oleellisia hahmoja ovat iskä, äiti ja bändikaverit Gregg, Bea sekä Angus.

Joka-aamuinen mamman kanssa jutustelu

Pala palalta tarina alkaa aueta: Maen ongelmainen menneisyys, jäljettömiin kadonnut kaveri, mutkikkaat perhesuhteet ja mystiset unet ovat laajan narratiivin toisiinsa kietoutuneita rönsyjä. Menneisyyden virheitä, murskautuneita unelmia ja ahdistavaa työelämää löytyy melkein kaikilta, eikä peli muutenkaan välttele rankkoja aiheita, niin lutuisia – ja ilmeettömiä – kuin kaupungin eläimet ovatkin. Muutaman hahmon välistä suhdetta kehitetään pitkän kaavan kautta ja mukaan mahtuu niin riitoja kuin takavuosien vääryyksien oikomista. Kaiken kaikkiaan kyseessä on Maen kasvutarina kohti oman itsensä hyväksymistä, vaikka mitenkään suoraan sitä kohti ei edetäkään.

Arkisen puuhastelun ja bänditreenien (bassoa on muuten vaikea soittaa virheettömästi) lisäksi juoneen tulee tummia ja sävyjä, kun kaupungin synkkä menneisyys ja kummitukset nousevat esiin. Possum Springs on ennen ollut kaivoskaupunki työtaisteluineen ja kohtalokkaine onnettomuuksineen. Vaikka ne eivät pääosassa olekaan, niin vakavia teemoja, kuten politiikkaa, huono-osaisuutta ja uskontoa, sivutaan toistuvasti siellä täällä. Hyppimisen lisäksi pelillistä antia ovat erilaiset minipelit, mutta hyvin suuri osa ajasta kuluu edestakaisin kävelyyn sekä pitkien dialogien eteenpäin näpyttelyyn.

Lost Constellation

Odottamattomana bonuksena ainakin tämän NITW:n version mukana tuli kaksi muuta pientä peliä: Longest Night ja Lost Constellation. Ensimmäinen on tylsähkö tekele, joka muistuttaa itse pääpelissäkin nähtyä tähtikuvioiden etsimistä. Lost Constellation on sen sijaan mukava suupala, jossa ratkotaan pulmia talvisissa maisemissa. Lopputulemana NITW:n polveileva tarina sekä elämänmakuinen maailma kallistavat vaa’an selvästi plussan puolelle, huolimatta varsin tavanomaisista hyppelyosuuksista ja pelaajan katsojaksi typistävistä pitkistä dialogeista. Vammalasta tai vastaavasta kotoisin oleva voi samaistua nuutuvan ja nurkkakuntaisen pikkukaupungin tunnelmiin varsin hyvin.

Add comment November 22nd, 2023

Just a Minit

Kerta kiellon päälle ja vielä yksi seikkailu työn alle. Olin Minitiä jo taannoin kahteenkin kertaan yrittänyt aloittaa, kun sitä jossain niin kehuttiin, mutta aina iski sama hämmennys ja turhautuminen päälle: aika loppuu, mihin pitäisi mennä, tuostakaan ei pääse, äsh. Steamissakin pelin omistan, mutta siellä on (edelleen kyseenalaisesti kympillä myynnissä) risa versio, joka ei edes käynnisty. Ongelma ei liity ilmeisesti edes Linuxiin tai Protoniin, vaan linjoilta kadonneeseen serveriin tai jotain sinne päin. Itch.io:n megabundlesta tullut natiivi Linux-versio vaatii jonkun edesmenneen kirjaston, joten helpoiten peli lähti käyntiin Lutriksen kautta ajettuna vanhana Windows-versiona. Onneksi nykyään on näitä vaihtoehtoja!

Armas kotipiha kasvimaineen.

Teknisten kompurointien selvittyä oli aika siirtyä pelillisten kompurointien pariin. Lähtökohtaisesti Minit on vanhan koulun Zelda-klooni – mustavalkoiset palikkagraffat voisi hyvin kuvitella näkevänsä vaikkapa Game Boyn ruudulla. Laitteistovaatimukset ovat niin ikään retrot, vaikkei peli sen kauempaa olekaan kuin vuodelta 2018. Käytännössä mikä hyvänsä tämän päivän tietokone jaksaa Minitiä pyörittää ilman sen suurempia ponnistuksia. Musapuolella nähdään oikein kotimaista väriä, sillä retroteemaan sopivat luritukset ovat Jukio Kallion käsialaa.

Päähahmo, jolla ei ilmeisesti ole nimeä, on töröhuulinen pallo, joka voi kantaa kerralla yhtä esinettä. Tai kyllähän niitä mukana raahataan itse asiassa useampaakin, jotta saadaan lisäkykyjä, mutta yhden esineen voi itse valita. Useimmiten edetään miekan kanssa, kun tarvii leikata tieltä risuja tai niitata pahiksia, mutta välillä kastelukannu tai kamera on oikea valinta. Voi hyvin olla, että mahdollista roinaa on vielä enemmän jossain, mutta nämä löysin toistaiseksi itse. Kuten pelin nimi antaa ymmärtää, käytössä on kerralla ainoastaan minuutti, minkä jälkeen pallero deppaa ja aloittaa viimeisimmästä kodista. Usein on siis kova kiire ja vaihdettava kotipaikka pitää valita sen mukaan, missä on kulloinkin tarkoitus seikkailla.

Sisätilan pulma teleportteineen.

Alun potentiaalisen turhautumisen jälkeen Minit alkaa nopeasti aueta ja päämäärättömältä tuntuva haahuilu saa tarkoitusta. Uusia alueita aukeaa uusien kykyjen myötä ja suuri tarina johtaa tiettyyn suuntaan. Välillä vastaan tulee isompia vastuksia, jotka eivät onneksi ole järin vaikeita. Rahalla saa ja lenkkareilla pääsee – kenkäkaupasta saa ostettua lisävauhtia seitsemällä kolikolla, mutta niiden kasaan kaapiminen on yllättävän suuren vaivan takana. Loppuratkaisua en tässä rupea toki spoilaamaan, vaan totean sen tulevan vastaan aika nopeastikin, vielä kun nurkkia on paljon näkemättä. Päätarinan läpäisemiseen ei mennyt arviolta kuin kolmisen tuntia. Pitää vielä palata Minitin äärelle uudestaan ja koluta maisemia hieman lisää, koska löydettävää jäi selvästi vielä. Eipä tätä turhaan kehuttu.

Add comment November 13th, 2023

Where’s Wal… Hidden Folks?

Näin sairastellessa on näemmä ehtinyt pelata hiukan normaalia enemmän, joten taas meni yksi tekele läpi. Ostin itch.io:sta joskus törkeän suuren, noin 1500 pelin kasan, mutta en koskaan tutustunut ostokseen sen tarkemmin. Nyt se tuli vahingossa vastaan pöyhiessäni Steamin ulkopuolista Linux-pelivalikoimaani ja samalla kävi ilmi, että moni bundlessa olleista pläjäyksistä oli ihan aitoja Linux-versioita. Useimmat kokeilluista lähtivät käyntiin suorilta tai pikku säädöllä – Minit olisi tosin vaatinut jonkun hiukan epämääräisen vanhan kirjaston. Tällä kertaa työn alle lähti hämäävän yksinkertaiselta vaikuttanut hollantilainen indie Hidden Folks.

Hipsterit aavikolla festareilla. Viitanneeko johonkin tosielämän vastineeseen?

Sisimmässään Hidden Folks on pelimuotoon sovitettu Where’s Wally?, jossa pitää löytää kuvasta oikea hahmo tai esine. Kännykällä on tullut pelattua joitakin samantyylisiä etsintäpelejä, mutta HF nousee niiden yläpuolelle monipuolisella pulmanratkonnallaan ja valtavilla kentillään. Alareunan vinkit kannattaa ottaa tosissaan, koska ilman niitä ei pitkälle pötkitä. Megakenttien välissä on pienempää ratkontaa ja osassa kentistä on hieman erilainen logiikka, kun esimerkiksi raivataan kävelijälle polkua viidakkoon tavaroiden etsinnän sijasta. Maisemaa voi zoomata hiiren rullalla, mikä onkin ihan hyödyllistä, kun yhtäältä saa suuren kokonaiskuvan ja toisaalta voi nuuskia pikkutarkasti jotain aluetta lähempää.

Merellisessä maailmassa nähdään purjelaivojen taistelu.

Visuaalinen tyyli muistuttaa paperille painettua kirjaa, mikä lienee tuskin sattumaa. Yksityiskohtia on erittäin paljon ja pikku animaatiot tekevät maisemista eläviä. Laitteistovaatimusten suhteen peli on erittäin maltillinen ja pyörinee melkein millä vaan nykykoneella sujuvasti. Isosta näytöstä ja tarkkuudesta on kyllä iloa, kun detskut eivät mene mössöksi ja kerralla mahtuu näkyviin isompi siivu kentästä. Äänimaailma on omalaatuinen, sillä se on toteutettu omilla mölinöillä, mikä on välillä hieman ärsyttävää ja välillä luo humoristista tunnelmaa. Huumoria pelissä riittää, vaikka sitä ilmaistaankin hyvin minimalistisin keinoin.

Hidden Folksin piti mennä lähinnä muksujen käyttöön, mutta niinpä vaan hakkasin sitä pieteetillä useamman tunnin illassa, kunnes viimeinenkin kenttä oli selvitetty. Kolme asiaa jäi vielä löytämättä toiseksi viimeisestä kentästä, joten pitää palata vielä ne noukkimaan. Mikään ihan helppo tekele HF ei edes ole, vaan tosi nuorella ratkojalla tie nousee varmasti pian pystyyn liian vaikeiden vinkkien kanssa. Eräs luonteva pelitapa voisi olla lapsen kanssa yhdessä etsiminen – haastetta riittää kyllä aikuisellekin. Huomioiden tämän ostoksen alle yhden sentin ostohinnan on pakko myöntää hinta-laatusuhteen olevan todella kohdillaan.

edit: Tunti lisää vääntöä ja nyt on jokainen mahdollinen henkilö ja roina pelistä löydetty.

Add comment November 10th, 2023

Turnipsi Poika verosuunnittelee

Epic Games Storen ilmaisjakelusta tarttui vaihteeksi jotain kiinnostavaakin, Snoozy Kazoon kehittämä Turnip Boy Commits Tax Evasion. Steamissa pelillä on edelleen hintaa 12,49 €, joten päätin kokeilla vaihteeksi Lutriksen voimin suoraan Epiciltä – oikeasti tärkeät tuotokset olen usein lopulta ostanut myös Steamiin, että ne ovat hyvin Linux-tuetusti yhdessä paikkaa “tallessa”. Peli on graafisesti kevyt ja käytännössä 2D, joten ei mikään suuri ihme, että se lähti sujuvasti käyntiin. Hakkasin saman tien perustarinan läpi asti muutaman illan kuluessa, eikä koko aikana ilmennyt mitään kaatuilua tai tökkimistä.

Metsä- ja puutarhamaisemaa

Päähenkilö, Turnipsipoika, on nimensä mukaisesti vihannes, kuten useimmat muutkin vastaantulijat. Meno on vahvasti indie/retrohenkistä: graffat ovat palikkaa ja paikkojen koluaminen, roinan etsintä ja satunnainen taistelu tuovat mieleen vanhan koulun Zeldat. Tarinan lähtökohta on se, että paha Pormestari Sipuli on lähettänyt Turnipsipojalle mahdottomat veromätkyt, joiden korvaamiseksi pitää noutaa sieltä täältä erilaisia esineitä, kuten laserpointteri tai radioaktiivista smörjaa. Mihinkähän niitä on tarkoitus käyttää? Matkan varrella mukaan tarttuu lisäkykyjä antavaa roinaa ja … hattuja? Hatuille en oikein keksinyt mitään oikeaa käyttöä, joten oletan niiden olevan vain koriste.

Interiööri

Ohjaaminen sujui riittävästi näppäimistöltä, vaikka peliohjain voisi olla se parempi vaihtoehto (eri asia sitten miten Lutris sen kanssa pärjäisi). Tuttuun tapaan pulmien ratkonnan välissä vastaan tulee isompi loppumonsteri, joita vastaan pätee yleensä joku tietty taktiikka. Vaikeustaso on sovitettu aika sopivaksi, ja tällainen vanhempi kankea pelaajakin selvisi bosseista kohtuullisella vaivalla, vaikka aluksi vastus saattoikin tuntua aivan toivottomalta. Pääpahiksen pieksämisen jälkeen peli “loppui” ja näytti lopputekstit, mutta itse asiassa tarina ei loppunut siihen, vaan lisähaasteita ilmaantui, kun peliä jatkoi alkuruudusta.

Hilpeän värikkään ulkokuoren alta paljastuu polveileva tarina vihannesmafioineen, petoksineen ja ydintuhoineen; vihannekset eivät olekaan pääosassa ihan sattumalta. Sekä kasvit että eläimet ovat kärsineet ydinjätteestä, joka on tuottanut vaarallisia mutantteja. En väitä osaavani lukea pelin aatemaailmaa ristiriidattomasti: mukana on environmentalismia, liberalismia ja rauhanaatetta, mutta verojen ja hallinnon innokas vastustaminen lyö sanomaan oman jenkkihenkisen leimansa. Eri asia sitten, viekö tämä analyysi mihinkään, tai onko tekijöillä edes ollut mitään varsinaista filosofiaa tekeleen takana, mutta onhan tällainen poliittisuus kepeässä pulmaseikkailussa hieman yllättävää. Pelinä Turnipsi Poika verosuunnittelee on joka tapauksessa kelpo viihdettä varmalla kaavalla – jatko-osakin on ilmeisesti jo tekeillä.

Add comment November 9th, 2023

Cocoon Jambo

Inside ja Limbo kuuluvat niihin peleihin, jotka tulee hakattua läpi joka vuosi ainakin kerran, joten olin hivenen täpinöissäni, kun samaisen Jeppe Carlsenin suunnittelema Cocoon ilmestyi viikko sitten. Firmana on tällä erää kuitenkin maineikkaan Playdeadin sijasta Geometric Interactive ja julkaisijana Annapurna. Hieman tällainen aivovuoto pistää miettimään, mitä Playdeadin kolmannesta Iisakin kirkosta tulee loikkaamisten jälkeen, mutta sittenhän se joskus nähdään. Alennusten kyttäämisen ja odottelun sijaan rahat heti julkaisussa lavaan, Proton pydeen ja Cocoon tulille.

Ensimetrejä oranssissa maailmassa.

Kuvien perusteella luvassa piti olla tyylikästä menoa ja sitähän se suurelti onkin, tosin hieman kliinisellä indiepelin tavalla. Tyyliseikkana valaistus veti välillä aika vaaleaksi, mikä teki tilanteen hahmottamisesta vaikeampaa. Äänimaailma on onnistunut ja tunnelmallinen. Playdeadin hengessä kontrollit ovat yksinkertaiset: nuolinapit ja yksi toimintonäppäin, tai sitten ohjaimella tatti ja A-nappi. Voisi tätä näppäimistölläkin kohtuudella pelata, vaikka ohjaimella meno on toki tarkempaa. 3D-maailmaan siirtyminen ei ole aina ollut ihan ongelmatonta, ja hieman pelkäsin homman menevän seiniä päin hortoiluksi, mutta hyvinhän ohjaus lopulta toimi, eikä kamerakaan seikkaillut väärissä paikoissa.

Vihreän maailman vehreillä kunnailla.

Matkan varrelta kertyy mukaan eri värisiä palloja, joilla on eri kykyjä. Niillä myös pääsee loikkimaan maailmasta toiseen, mihin myös perustuu suuri osa pulmista. Siivistään huolimatta päähahmo ei osaa lentää eikä edes hypätä, joten missään vaiheessa ei tarvita tarkkaa hyppelytaitoa. Loppumonsterien kohdalla siirrytään hetkeksi pulmista toimintaan, mutta eivät ne onneksi järin vaikeita vastuksia ole. Vaikeustaso on viritetty varsin sopivaksi – pari kertaa sentään iski kunnon tenkkapoo ja tuntui siltä, että mitään ratkaisua ei ole näköpiirissä. Eteneminen on usein turvallisen putkimaista; yleensä voi luottaa siihen, että mukana on tarpeelliset ryjät ja ovet saa aina jotenkin auki. Loppua kohti jekut alkoivat tulla jo tutuiksi ja eteneminen tuntui hetkittäin raadannalta, joten ihan hyvä, ettei peliä ollut pidemmäksi venytetty.

Läpipeluun kohdalla kellossa oli kahdeksan tuntia, missä on toki ainakin kaksi kolmasosaa harhailua. Ei Cocoon tällaiseksi peliksi erityisen lyhyt edes ole, koska pulmia on paljon ja lääniä riittää. 23 euroa oli tästä vielä jokseenkin siedettävä hinta, mutta jos ei ole kiire, niin epäilemättä aika pian pelin saa jostain Bundlesta tai talvialesta selvästi edullisemmin (viime viikolla halloweenina Limbo oli euron ja Inside kaksi). Ei tämä Carlsenin tunnetumpien teosten intensiiviseen tunnelmaan ja hiottuun täydellisyyteen yllä, mutta mukavana välipalana meni. Protonille tästä sessiosta taas sulka hattuun: silloin tällöin nähtyä satunnaista nykäisyä lukuun ottamatta kaikki toimi oikein sujuvasti, peliohjain mukaan lukien.

edit: Kokeilin i5-6300U/HD 520 -läppärillä ja hieman tuskallisen hitaaksi meni. Melkein mikä hyvänsä erillisnäyttis riittäisi varmasti hyvin.

Add comment November 6th, 2023

Accepting SteamCMD license afterwards

This one was tricky. I mistakenly declined the SteamCMD license when installing it using apt, and then it decided that I’m a hostile person who doesn’t ever want to install it. The debconf key in question is steam/question and its value should be “I ACCEPT” instead of “I DECLINE”. Directly modifying /var/cache/debconf/config.dat seemed promising, but the wrong value reappered when trying to install again. Finally a script did the trick (run as root at your own risk):

#!/bin/sh
set -e

. /usr/share/debconf/confmodule

db_set steam/question "I AGREE"
db_go

Add comment November 4th, 2023

Yritetään taas (pelihiiret)

On tämä nyt surkeaa. Viime hiiritestistä ei ole edes kauan, mutta nyt piti jo hankkia lisää. Lenovon rulla alkoi sekoilla eikä umpinaisen systeemin takia asialle voinut edes yrittää tehdä mitään. HP:sta puolestaan petti jo muutaman viikon käytön jälkeen vasen kytkin: ensin alkoi raahaaminen lipsua ja sitten tulla tuplaklikkauksia. Leena lähti eteenpäin (toimii Windowsissa ilmeisesti paremmin) ja HP:n laitoin takuuvaihtoon ihan periaatteesta, vaikken sellaista halua enää käyttääkään. Takuuasiat menivät sentään sujuvasti eikä vanhaa hajonnutta rottaa edes ilmeisesti tarvi lähetellä takaisin.

Tällä erää testipenkkiin saapuivat parin kybän Asus TUF Gaming M3 sekä noin 30 eukin hintainen MSI Clutch GM11. Ulkoisesti hiiret ovat samanoloisia, harmaita isonappisia rasioita sivunappeineen ja RGB-valoineen. Kummassakin on päällä vakiona hieman rasittava sykkivä valoshow – MSI:ssä kiertää peräpään ledivalaistuksen lisäksi vielä pohjassa jatkuva sateenkaari – joten lienee tarpeen kaivaa jossain vaiheessa Windows-läppäri kaapista ja koittaa hillitä sirkusta. Kumpikaan ei ainakaan luettelon mukaan ole virallisesti OpenRGB:n tukema, vaikka jotkut Asukset sitä ovatkin.

Harmaanmusta pulikka on päivän sana. Vasemmalla Asus ja oikealla vastaavasti MSI.

Molempia hiukan aikaa testailtuani taitaa käydä niin, että käyttöön jää Asus. Kummassakaan ei ole mitään huutavaa vikaa, mutta M3 on suurempi ja siten aikuisen käteen sopivampi. Sivunappejakaan tuskin tulee paineltua vahingossa. Rulla on pykälän MSI:tä tarkemman oloinen, mistä myös plussaa. MSI voittaa liikkeen tarkkuudessa ja sujuvuudessa, mikä saattaa selittyä kympin isommalla hinnalla. Ero on tosin hiuksenhieno ja asetuksia hienosäätämällä Asuksenkin sai liikkumaan ihan mukavasti. DPI:tä voi tuttuun tapaan molemmissa säätää muutaman vaihtoehdon verran etanasta sinkoilijaan. Poitsu tykkäsi enemmän GM11:stä, joten jätetään se hänelle varahiireksi siihen väistämättömään hetkeen, kun Corsair leviää (hohhoijaa). Lisäilen alle päivityksiä tuonnempana, jos jaksan ruveta askartamaan RGB-valojen kanssa tai jos pulikoissa ilmenee jotain yllättäviä typeryyksiä.

Add comment April 1st, 2023

RTX korkattu

Koneessani on ollut jo reilun kaksi vuotta säteenseurantaan kykenevä graffis (RTX 2080), mutta toistaiseksi mikään pelaamani peli ei ole sitä käyttänyt, minkä lisäksi meni aika pitkään ennen kuin Linux-ajurit ja Proton reiskaa edes tukivat. Nyt kaikki osaset ovat kuitenkin loksahdelleet paikalleen ja tuoreilla Nvidian 525-sarjalaisilla homman pitäisi sujua ilman eri säätöä. Tähän väliin huomautus siitä, että vakiona Mintin paketinhallinnasta tuleva 525.85 sössii itselläni ja monella muulla näytön värisyvyyden, joten parempi laittaa PPA:sta korjattu 525.89. Ensimmäinen vastaan tullut sopiva kokeiltava oli Valven itsensä Nvidian kanssa yhteistyössä julkaisema Portal with RTX.

Jaah, no kai siinä hiukan reiskaa on.

Mitään erityisiä virityksiä ei tarvittu, vaan Porotalli lähti suorilta käyntiin. Hiireni kanssa tosin tuli jotakin outoa ongelmaa, jonka sai sentään helposti korjattua laittamalla pelin asetuksista raa’an syötteen päälle. Koko RTX tuntuu olevan lähinnä alkuperäisen pelin kylkeen pultattu purkka, sillä varsinaisten grafiikka-asetuksien lisäksi on olemassa myös toiset asetukset, jotka saa esiin painamalla alt-x. Näillä kahdella ei tunnu olevan keskenään hirveästi tekemistä, vaikka niissä on osin samoja säätöjä. Kaipa tämän olisi voinut hieman selkeämminkin hoitaa?

Tässä ehkä vähän enemmän näkyy… kai?

Netistä lötyy videopätkiä ja ruutukaappauksia, joissa ero RTX:n ja tavallisen Portalin välillä on hyvin ilmeinen. Valitettavasti alkupään kentissä ero on paljon hillitympi ja wow-fiilikset loistivat poissaolollaan – piti oikein käydä vertaamassa alkuperäiseen, että onko tässä oikeasti jotain parannusta. Sivumennen tuli todettua, että myös DLSS toimii ja näyttää ihan mukavalta. Vaikka RTX 2080 ei ole vielä millään mittapuulla vanhentunutta rautaa, niin ilman DLSS:ää vauhti hyytyi tökeröksi mateluksi. Tässä tuskin on kyse mistään muusta kuin siitä, että Nvidia haluaa demota pelillä uusimpien 4000-sarjalaisten säteenseurantahauista, jolloin vanhemmilla korteilla toimivuus on toissijaista.

Tulipa tätäkin kokeiltua. Portalin kameranpyörittely tuottaa edelleen nopeasti oksetusta, joten tuskin tätä tulee oikeasti pelattua sen enempää kuin alkuperäistäkään. Minään järin näyttävänä RTX-demonakaan tätä on ensimmäisten kymmenen kentän perusteella vaikea pitää, joten suuhun jää laimea jälkimaku. Hivenen hutaistua olemusta korostavat omituiset kahdesta paikkaa löytyvät asetukset. Mutta hei, tässähän tätä oli RTX:ää ja DLSS:ää todistettavasti Linuxilla (jee).

Add comment March 5th, 2023

Manki – kerää koko sarja

Jos ei juuri minkään muun, niin kompletismin hengessä sain juuri hierottua läpi viimeisenkin Monkey Island -pelin. Steamissahan nuo ovat nykyään kaikki vähintään jossakin muodossaan saatavissa ja alkupään pläjäyksiä toki löytää “jostain” ScummVM:llä kokeiltaviksi. Itselleni 90-luvulta tuttuja olivat ensimmäinen ja toinen peli laittomina kopioina, mutta myöhempiin rupesin tutustumaan vasta muutama vuosi sitten (jälleen kerran) Protonin voimin. Sen suuremmitta selittelyittä, mennäänpä itse asiaan ja käydään koko armas sarja läpi totaalisen subjektiivisesta tulokulmasta.

The Secret of Monkey Island (1990)

Ensimmäisen Mankin näin luultavasti kaverin Amiga 500:lla, jossa kokemus ei tosin ollut ihan parhaimmillaan korppurallin ja muun hitauden vuoksi. Ysärin alussa jalka toppasi seikkailijalla nopeasti, mutta myöhemmässä yrittelyssä pääsin pitkälle ilman ohjeitakin. Lopulta oli kuitenkin turvauduttava läpipeluuohjeeseen parissa paikassa. Eka osa on ikääntynyt hyvin: pulmat ovat enimmäkseen järkeviä, tarina toimii, huumori on kohdallaan ja Adlibilla tai MT-32:lla äänetkin ovat retrosedän korvaan mukavat. Mitään kallista Rolandia ei toki aikanaan kenelläkään ollut, joten jälkimmäisiä on tullut kuultua vain ScummVM:n emulaation kautta – laittelinpa kerran USB-MIDI:n kautta äänet raikaamaan talouden sähköuruistakin. Vanha kontrollisysteemi on aikansa lapsi, muttei edelleenkään erityisen tuskallinen.

Aito asia!

The Secret of Monkey Island: Special Edition (2009)

Aikajärjestys menee hieman keturalleen, mutta Erikois Painos on luontevaa käsitellä tässä. Alkuperäiseen verrattuna tässä on laitettu uusiksi niin grafiikat, äänet kuin kontrollitkin. Juoni on sentään säilytetty ennallaan. Uutuutena mukana on ääninäyttely, jota ei vuonna 1990 olisi korpuille saatu mahtumaan. Suurempi värimäärä ja tarkkuus mahdollistavat periaatteessa hienommat grafiikat – eiväthän ekan Mankin visuaalit aina kovin hienoja olleet – ja osa näkymistä onkin komeita. Valitettavasti mukana on paljon myös hutaistun oloista tuhnun kliinistä jälkeä (ks. kuva). Itse Guybrush ei oikein sovi silmääni, vaan näyttää lähinnä ohimokaljuuntuvalta lapselta. Vaikka musat ovatkin laadukkaat ja hiirikontrollit sujuvan yksinkertaiset, on tämä lopulta aika turha remake, jota ilmankin olisi hyvin pärjätty.

Eipä tämä oikein sykähdytä

Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge (1991)

Toinen alkuperäisen kaanonin teoksista tehtiin selkeästi edistyneemmin välinein ja isommilla paukuilla kuin ensimmäinen osa. Itse asiassa on hämmästyttävää, että M2 saatiin pihalle heti seuraavana vuonna. Suuri muutos tapahtui grafiikassa, kun siirryttiin käsin piirrettyihin/maalattuihin digitoituihin taustoihin. Värien kanssa ei enää kitsasteltu, joten vaikkapa EGA-versio on tylyn mekaanisesti konvertoitu 256-väriseltä VGA:lta. Moni pitää kakkososasta enemmän kuin ykkösestä, mutta itse olen toista mieltä, sillä nyt mukaan eksyi jo puhtaan epäreiluja pulmia. En sano vaikeita, sillä vaikkapa monkey wrench ja räkimiskisa eivät edusta järin onnistunutta pelisuunnittelua. Alkuperäisten tekijöiden huumorintaju ja tarinaniskentä olivat sentään onneksi vielä mukana, joten onhan tämäkin toki kelpo tekele.

Kaikki värit varmasti käytössä

Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge: Special Edition (2010)

Kertyipäs tälle jo melkoinen nimihirviö. Pian M1-remaken perään LucasArts lykkäsi pihalle toisenkin osan uusioversion. Eipä tästä hirveästi uutta sanottavaa ole muuta, kuin että tällä kertaa grafiikat onnistuivat kauttaaltaan paremmin, kuten alta näkyy. Reuhkalettinen Guybrush on hänkin ihan tyyliin sopiva.

Palikasta pehmeäksi

The Curse of Monkey Island (1997)

Pelisarja pistettiin hyllylle moneksi vuodeksi ja Ron Gilbert lähti lätkimään, joten Curse lienee ollut jonkun sortin yllätys ilmestyessään 1997. Tässä vaiheessa PC oli vallannut pelimarkkinat, joten julkaisu tapahtui ensinnä yksinomaan Windowsille. Uudella tiimillä oli isot saappaat täytettävänään, mutta homma saatiin pidettyä odottamattoman hyvin kuosissa eikä suurempaa valittamisen aihetta löydy kuin oikeastaan jälleen muutamista epäloogisista pulmista (läpipeluuohjeelle oli lopulta pakko mennä). Jo M2:ssa oli käsin tehdyt taustat ja tässä ne ovat vielä pykälän onnistuneemmat, kun pahimmista ditherointilegoista on päästy eroon. Sarjakuvamaiset hahmot karuine skaalauksineen saattavat tosin nykysilmään näyttää röpöisiltä ja tyyli kieltämättä erottuu muista visuaaleista. Muina uutuuksina saatiin mukaan ääninäyttely ja puhuva pääkallo Murray, joka nähtiin seuraavissakin osissa – jopa Returnissa, joka muuten suhtautui nihkeästi keskimmäisten pelien rönsyihin.

Kahden kerroksen graffaa

Escape from Monkey Island (2000)

Tätä usein moititaan sarjan huonoimmaksi, mutta itse asiassa … se on sarjan huonoin. Suorastaan vaikea keksiä, mistä valitusvirren aloittaisi, kun tarjolla on kökkö-3D:tä, järkyttävä käyttöliittymä, tylsä tarina ja täysin satunnaisia pulmia (sekä turha monkey kombat). Vanha kunnon hiirellä klikkailu korvattiin Pleikkaria silmällä pitäen peliohjaimella hortoilulla, ja jos sellaista ei ole, niin näppikseltä yrittelyllä. Seiniä päin siis kävellään tuskaisen paljon. Pelisarjan tavaramerkkinä olleet kauniit 2D-graffat korjattiin mauttomasti rendatuilla staattisilla 3D-taustoilla, joiden päällä törttöilevät aikansa bugiset lowpoly-hahmot. Tekninen huonous menisi muuten aikakauden tekniikan piikkiin, mutta mikään pakkohan tätä väärää valintaa ei ollut tehdä. Jos jotain hyvää tästä kasasta pitää sanoa, niin ääninäyttely ja musat ovat enimmäkseen ihan ok.

Aneemikko ja hänen vaimonsa Keppipää

Tales of Monkey Island (2009)

Ostin tämän Telltalen viisiosaisen pläjäyksen jo kauan sitten Steamiin Mäkille, mutta jätin heti ekan osan kesken, kun ohjailu ja 3D eivät sopineet pirtaani. Läpänheitto tuntui myös pykälän rasittavalta. Uusi yritys Protonin voimin 2019 kaappasi mukaansa ja alkuunsa hankala ohjailu alkoi sekin pian sujua – perinteinen point-n-click olisi kyllä edelleen parempi. Polveileva tarina viihdyttää, huumoria on onnistuttu iskemään, vaikeustaso on järkevä ja jopa 3D-graffat ihan ok. Laitteistovaatimukset ovat nykymittapuulla hyvin maltilliset, joten tätä pyörittää hikisempikin läppäri. Kaikkiaan mainio Manki-välipala, jonka jatkoa saatiin tosin taas odottaa kymmenisen vuotta.

Parta teki paluun

Return to Monkey Island (2022)

On vanha jengi koossa taas. Gilbert ja Grossman palasivat pienen 30 vuoden tauon jälkeen Mankin äärelle ja jälkihän on vakuuttavaa. Pelkkien tekijöiden lisäksi kyse on monessa muussakin mielessä paluusta juurille: 3D näyttää 2D:ltä, monet tutut hahmot tekevät paluun (tosin muuttuneina) ja ohjaus on sujuvaa hiirellä klikkailua. Käsis jatkaa pitkälti siitä, mihin M1 ja M2 jäivät, eikä Curse–Escape–Tales-osastolta sanottavasti hyödynnetä mitään. Eräänä esimerkkinä olkoon se, kuinka joissakin peleissä väkivaltaisena raivopäänä näyttäytynyt Elaine on taas varsin seesteinen. Vanhassa ei silti jäädä rypemään, vaan myös uusia hahmoja ja mestoja on kehitelty runsaasti. Vaikeustason valinta on niin ikään uusi juttu, tosin eipä hardikaan ihan kammottavan hankala ollut.

Botski mikä botski

Lopuksi

Reilun kolmenkymmenen vuoden aikana on ehtinyt tapahtua yhtä sun toista. Ensimmäistä Mankia tiirailin teininä Amigan kuvaputkinäytöltä, siinä missä viimeisintä pyörittää perheenisän isolla littunäytöllä hurjasti tehokkaampi Linux-PC. Teknisen ja kaupallisen kentän muutokset näkyvät pelisarjassa monin tavoin: kotitietokoneista siirryttiin PC:lle ja sitten mukaan tulivat uuden sukupolven konsolit, korput vaihtuivat optisten levyjen kautta digitaaliseen levitykseen, ja palikkaiset 2D:t kohenivat lopulta rautakiihdytetyksi teräväpiirto-3D:ksi (yhden harha-askeleen kautta). Itseisarvoinen vaikeus on tehnyt tilaa tasapainoisemmalle pelisuunnittelulle – jollekulle takavuosien absurdit pulmat ja grindaus toki saattavat olla osa nostalgiaa. Vaikka Returnin pitikin olla sarjan arvoinen loppu, niin huhumylly pyörii, joten katsotaan rauhassa, josko jatkoa vielä nähdään. Jos kyllä, niin toivottavasti ainakin nopeammin kuin kymmenen vuoden päästä 🙂

Add comment March 5th, 2023

Previous Posts


Kommenttien virta

Aiheet