Arvokkaita esiintymisiä

July 18th, 2013

Vaikken ole Päivi Räsäsen kanssa monesta asiasta samaa mieltä, niin sinänsä on yksi lysti, mitä hän jossain suviseuroissa samanhenkisille saarnaa. Kansankirkolle nämä konservatiiviset ulostulot, etenkin taannoinen kuuluisa Homoilta, ovat kuitenkin melkoinen pr-ongelma ja taloudellinen rasite. Lasketaanpa viimeisen puheen kustannusten suuruusluokka.

 • Eronneita: 6500 kappaletta (lähde)
 • Suomalaisten keskitulo: 3111 e/kk (vuonna 2011, lähde)
 • Kirkollisvero keskimäärin: 1,33 prosenttia (vuonna 2010, lähde)
 • 6500 * 3111 e/kk * 12 kk x 0,0133 = 3,2 miljoonaa euroa

Lukemassa on varmasti heittoa yläkanttiin, sillä kaikki eronneet eivät ole verovelvollisia ja kannanotot saattavat myös kannustaa ihmisiä liittymään, mutta kyseessä on yhtä kaikki melkoinen summa menetettyinä verotuloina yhdessä vuodessa. Samaa kaavaa käyttäen Homoillan kustannuksiksi saadaan 40000 eronneella lähes 20 miljoonaa euroa. Suhteessa kirkollisverojen kokonaissummaan (pl. yhteisövero), joka oli 856 miljoonaa euroa vuonna 2011, summa on toki pieni, mutta moniko yksityishenkilö kykenee samaan?

edit: Rupesi kiinnostamaan laskelman oikeellisuus siinä määrin, että kokeillaanpa vielä toista laskutapaa. Jos evlut-kirkolla oli 2011 4170748 Suomessa asuvaa jäsentä, tulee yhden hengen kontribuutioksi noin 205 euroa. Suviseurojen vuotuinen kustannus olisi sillä perusteella 1,33 miljoonaa ja Homoillan 8,2 miljoonaa.

Maikkarin artikkelissa on käytetty kuukausipalkkojen keskiarvon sijasta mediaania ja päädytty samansuuntaiseen lukemaan.

Filed under: filosofointi,sekalaista

2 Comments Add your own

 • 1. yzi  |  July 18th, 2013 at 11:09 pm

  Minun käsittääkseni Räsäsen puheen pointti ja konteksti oli jossain ihan muualla kuin siinä, miksi Ylen otsikointi asian kohuhakuisesti väänteli. Ylen kontribuutio kyseisiin kustannuslaskelmiin on vähintään puolet.

 • 2. marq  |  July 19th, 2013 at 10:56 am

  Ihan samaa mieltä tuosta skandaalihakuisuudesta – aika harva varmaan yllättyi itse puheen sisällöstä. Räsäsen pitäisi toisaalta jo hyvin tietää, että hänen lausuntojaan seurataan tarkkaan sen kuuluisan Homoillan jäljiltä.

  Keskusteluissa on tullut vastaan myös näkemyksiä, että kirkosta eroajat ovat “tuuliviirejä” ja että meneillään on jopa uhkaava kansankirkon radikalisoituminen, kun maallistuneet jäsenet eroavat. Eiköhän nämä tämän(kin) kerran lähtijät ole olleet jo muutenkin valmiina lähtökuopissa ja tarvittava pieni kimmoke saatiin sitten Räsäseltä.

  Laskeskelin tässä rahallista vaikutusta ihan puhtaasti mielenkiinnosta ja yllätyin lukemien suuruudesta – maakunnassa on paljon persaukisia pikku seurakuntia, joille tulonmenetys voi olla ihan todellinenkin. On sitten ihan toinen kysymys, miksi kirkon pitäisi edes yrittää vedota mahdollisimman laajaan asiakaskuntaan, josta suuri osa ei sen oppeihin edes usko. Kovin ympäripyöreitähän kansankirkon kannat ovat nykyään verrattuna takavuosien selkeään saarnaamiseen.

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet