Mac Mini vs. Lubuntu

December 29th, 2013

Hankin (toivottavasti joskus realisoituvaa) 3D-printteriä varten vanhan halvan Core Duo -pohjaisen Mac Minin, jossa on tarkoitukseen ihan riittävät kaksi gigaa muistia ja 60 gigaa levyä. OS X 10.5 meni sisään heittämällä, mutta kun piti ruveta asentamaan 10.6:tta, niin tulikin seinä vastaan: laitteen pitäisi sitä tukea, mutta eipä vaan suostu asentumaan. Yhden illan erilaisiin usb- ja päivityspurkkauksiin haaskattuani päädyin lopulta laittamaan Miniin Lubuntu 12.04:n, sillä OS X 10.5 ei ole tuettu oikein missään. Yritin ensin ihan täyttä Ubuntua, mutta imagen polttamisesta ei koskaan syntynyt käynnistyvää levyä. Lubuntu sen sijaan buuttasi ja asentui suorilta. Jokunen havainto:

  • Osioinnista ja buuttiloaderista ei tarvinnut välittää, sillä kone on nyt 100% Linuxilla. Lubuntu hoiti vaadittavan osiointi- ym. magiikan itsekseen.
  • Äänet toimivat suorilta
  • … kuten myös langaton verkko
  • … ja suspend
  • … ja X:n video- ja GL-kiihdytys
  • Applen pienelle alumiininäppikselle ei ole edelleenkään tyydyttävää tukea, joten se pitää joko viritellä sopivaksi itse tai sitten tyytyä käyttämään PC:mäistä asettelua.
  • DVD-toisto ei lakiteknisistä syistä onnistu sekään suoraan, mutta perinteinen libdvdread4/install-css.sh -kombo on edelleen voimissaan.

Vaikka kone on jo yli seitsemän vuotta vanha, tuli siitä yllättävän vauhdikas Lubuntun kanssa. Taas kerran Chromium on kuppakoneen ystävä ja raskaatkin webbisivut ja Youtube toimivat varsin kelvollisesti. LibreOffice pyörii sujuvasti ja kokeilemani emulaattorit samoin, mitä nyt VICE:n koko ruudun tila on kroonisesti ongelmainen. Kaikkiaan Lubuntun asennus oli varsin positiivinen yllätys, sillä Linux ja Mäkki eivät ole perinteisesti olleet näin hyviä kavereita, vaan yleensä sinne tänne on ollut tarpeen tehdä manuaalisia puukotuksia. OS X 10.6 alkaa käydä vanhaksi eikä laitteeseen saa sitä uudempaa prosessorin 32-bittisyyden vuoksi, joten Linux on ihan realistinen vaihtoehto vanhan sotaratsun eliniän venyttämiseen.

Filed under: laitteet,linux,mac

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet