Canon X-07

August 8th, 2014

Posti toi tällä kertaa Canon X-07:n, joka on hieman hämmentävä “miniläppäri” vuodelta 1983. Yhtäältä kone on melko tyypillinen aikansa kasibitti, mutta sisäinen näyttö, pattereilla toimivuus ja kannettavuus tekevät siitä varsin poikkeuksellisen. Canonilla näyttää iskeneen pahin mahdollinen poropietarimeininki, sillä mikään laitteessa oleva liitin (laajennusväylä, sarjaportti, virtaliitin, rinnakkaisportti) ei noudata ulkoisesti minkään sortin standardia.

Sisuksissa on ilmeisesti 2,5 MHz Z80-klooni (NSC800N) ja kahdeksan kiloa SRAM-muistia. Pohjassa olevan luukun takaa saa asennettua vielä toisen 8k lisää. Siniharmaa LCD-näyttö on 20×4 merkkiä ja kun yksi merkki on 6×8 piksua, niin saadaan 120×32 kokonaisresoluutio. Näyttö pystyy osoittamaan yksittäisiä pikseleitä, joten aito grafiikka on sinänsä täysin mahdollista. Äänistä vastaa jokin mahdollisimman karu piipperi, luultavasti kellopiirin yksi jalka. Pohjasta löytyy lisäksi laajennuskorttipaikka, johon sai erilaisia ohjelmia – oman koneeni mukana ei tosin mitään tullut. Käynnistettäessä X-07 menee tuttuun BASICiin. SRAM-muistin ja paristojen ansiosta omat ohjelmanpätkät säilyvät sammutuksen yli.

Ensimmäinen ratkaistava ongelma oli virtalähde, sillä se oli kadonnut koneesta johonkin ajan virtaan. Netin tietämän mukaan X-07 tarvii 4,5 V jännitteen. Liitin on jokseenkin hankala, sillä siinä on kaksi paksua piikkiä. Napaisuus selvisi helposti yleismittarin avulla ja piikeille löytyi vastinparit lopulta hieman modatusta naaras-molexista (ks. kuva alla). Jännite meni sittenkin ensin väärin päin, mutta onneksi siitä ei seurannut mitään tuhoa. Canon näyttää toimivan ihan tyytyväisenä viidelläkin voltilla.

BASIC-ohjelmointi ei pitkälle kanna, joten toki tuolla huvittaisi ajaa jotain omaa Z80-koodia. Kasettiportista saisi ladattua ainakin beisikkiä, ehkäpä binääriäkin. Toinen vaihtoehto siirtelyyn on sarjaportti, joka tosin on jännitteiltään TTL-tasoinen. Toistaiseksi ohjelmoinnista ei ole löytynyt mitään kunnollista dokumentaatiota: ainakin grafiikan käsittely, piipperin käyttö ja jonkun sortin ajastus – mieluusti keskeytys – pitäisi selvittää.

canon-x-07 canon-x-07-guts

Lisätietoja Teron blogista.

Filed under: laitteet,retro

12 Comments Add your own

 • 1. Heikki Niskala  |  January 13th, 2015 at 1:41 pm

  Terve Markku, Pankillamme on vielä tuollainen Canonin X-07 ja nyt etsinkin tähän laitteeseen kadonnutta ohjelmaa. Lienee niin, että näihin on saanut jonkinmoisia matriisikirjoittimen ohjelmia valmiiksi ohjelmoituna?? Pankkimme on käyttänyt konetta ihan näihin päiviin saakka ja suomenkielinen ohjekirja varoittaa sähkön puutteen vuoksi katoavaa softaa… ja näinhän meille juuri kävi – sähkökatkosten vuoksi sekä pattereiden ehtymisen. Mutta, jos sinulla löytyy tähän jotain ohjeistusta, ottaisin mieluusti sitä vastaan. T Heikki Niskala / Alavieskan Osuuspankki. p 044 5430 132

 • 2. marq  |  January 15th, 2015 at 9:57 am

  Vaikea sanoa näkemättä: kaupallisia ohjelmia toimitettiin usein pohjaan asennetuilla muistikorteilla. Mitä se teillä ollut ohjelma tarkalleen teki? Verkosta löytyy ainakin kaikenlaisia harrastajien ohjelmakokoelmia, joita saa ladattua kasettiportin kautta nykyaikaiselta koneelta.

 • 3. Heikki Niskala  |  January 15th, 2015 at 1:51 pm

  Tämä oli tällainen pankkisiirtojen tekemiseen tarkoitettu ohjelma. Lähinnä palveli yksityisiä yhdistyksiä jäsenmaksujen / muiden laskujen sarjatekemiseen. Traktoriavusteinen matriisikirjoitin on tuossa perässä kiinni. No, koetan metsästellä ohjelmaa.
  Kiitos!!

 • 4. HUR  |  January 31st, 2015 at 5:15 pm

  Haluatko ostaa Canon X-07 tehtaan paketissa olevan käyttämättömän sellaisen?

 • 5. marq  |  February 1st, 2015 at 1:21 pm

  Kiitos tarjouksesta, mutta itselläni ei ainakaan ole tarvetta useammalle. Paikat muutenkin täynnä 🙂

 • 6. Pekka Pohjosaho  |  April 27th, 2016 at 9:29 pm

  HUR_lle kysymys, jos tavoittaa.
  Vieläkö tuo x-07 on olemassa?
  Mikähän olis hinta ?

  puh 046-5557643

 • 7. Marko Koivuniemi  |  July 28th, 2016 at 9:50 pm

  Ostin juuri kirpparilta vastaavan – mutta valitettavasti se ei toimi. Harmittaa koska huutonetistä nytkin on myynnissä vastaavia priimakuntoisia. Mutta kun sain hypistellä niin en malttanut selvitellä ja kävellä ohi.

 • 8. kristian  |  September 14th, 2017 at 8:04 am

  Tälläsen posti toi tännekkin ja vanhasta samsungin laturista tein virtalähteen mutta kone käynnistyy mutta ei boottaa vaan kursori vilkkuu yläkulmassa. patteripesä on hapettunut niin tarvitseeko tämä patterit vielä AC:n lisäksi?

 • 9. marq  |  September 14th, 2017 at 11:12 pm

  Ei tarvi, oon käyttänyt pelkällä virtalähteellä koko ajan.

 • 10. Keijo K  |  February 26th, 2020 at 12:03 pm

  Metsähallitus käyttl Canon X-07-laitetta pinta-alojen laskentaan 1980-luvulla. Hoitoalueessa niitä oli muistaakseni 1-2 kpl. Pinta-alaohjelman myyjää/koodaajaa/tekijää en muista. Maastossa mitattava (käsittely)alue kierrettiin ottamalla ilmansuunta asteen tarkkuudella tarkkuuskompassilla: bussolilla ja lankamittalaitteella mitattiin etäisyyys seuraavaan mittauspisteeseen, josta otettiin seuraava suunta. Alue kierrettiin ottamalla suunnat ja etäisyydet paperille. Laitteeseen syötettiin suunnat ja etäisyydet ja ohjelma laski pinta-alan ja kertoi lähtö- ja päätepisteen eron metreinä.
  matriisitulostimella saatiin aikaan paperituloste.
  Laitteessa oli paristot tai akut. Ohjelma tosiaan saattoi hävitä kun virta meni liian vähiin/loppui, joten ohjelma piti asentaa ajoittain uudelleen. Pinta-alojen laskeminen laitteella oli nopeampaa kuin ennen sitä käytetty millimetripaperille mittakaavaan piirretty suunta-etäisyys-piirros, josta piti laskea pinta-ala ruudukosta.

 • 11. marq  |  February 26th, 2020 at 7:56 pm

  Kieltämättä odottamaton historiallinen käyttökohde näille “läppäreille” 🙂

 • 12. Sten  |  May 14th, 2020 at 7:22 pm

  Mulla löytyis myös uusi/käyttömätön tehtaan paketissa. Jos jollakin kiinnostusta kyseisestä laitesta niin soittakaa 0453523760

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet