Mitäs nyt, HandBrake?

October 2nd, 2023

Asensin viikonloppuna vanhahkoa HP Elite 8200 USDT -pikkupurkkia Mintille (21.2) ja kaikki menikin ihan mukavasti siihen saakka, kunnes yritin ripata DVD:tä paketinhallinnasta tulleella HandBrake 1.5.1:llä. Sitten ilmeni, että tekstitysten ajastukset menevät päin honkia. Tämä ei ollut ihan ensimmäinen kerta, kun tällaista tapahtuu, sillä joku takavuosien mätä versio teki suunnilleen samaa. Valitettavasti rippaus tulee olemaan kyseisen HooPeen yksi tärkeimpiä käyttökohteita, joten asiaa ei voinut ohittaa pelkällä olankohautuksella.

Omassa isossa pöntössäni on vielä onnekkaasti Mint 20.3, jonka mukana tulee erinomaisesti toimiva HandBrake 1.3.1. Ilmeisesti subit ovat hajonneet hyvin pian sen jälkeen, kiitos jonkun sählingin. Flatpakista pitäisi tulla tuoreen virallisen version (1.6.1), joten kokeiluun sekin. Tällä kertaa ei näkynyt edes optinen asema, ja foorumeilta löytyi selittelyä siitä, kuinka HandBrake ei edes ole mikään DVD-ripperi, vaan levyn lukemiseen pitäisi käyttää ulkoista ohjelmaa, kuten MakeMKV. Mukana ei myöskään tullut DVD:n dekryptaamiseen vaadittua kirjastoa. Lisää asenteellista mussutusta foorumeilta löytyi aiheesta “distrojen libit on rikki ideologisista syistä, ei oo meidän vika”. En toki ole tilanteesta kovin hyvin kartalla, mutta käytännön lopputulos on joka tapauksessa se, että oletuksena HandBrake kusee Linux-käyttäjän kintuille.

No ehkäpä sitten PPA apuun? Niiden kauttahan saa usein kaikenlaista uudempaa ja korjattua versiota softista. Ensimmäinen löytynyt kandidaatti oli rikki eikä edes asentunut – rupesi myös näyttämään siltä, että se sotkee kohta jotain järjestelmästä, joten lopetin. Seuraavaksi löytynyt 1.6.1 asentui nätisti, luki levyjäkin ja … pilasi subit. Mihinkään itse kääntelyyn ym. rumbaan en halunnut ruveta, joten lopulta vedin koneen sileäksi ja asensin hyväksi havaitun Mint 20.3:n, jonka myötä asiat taas lähtivät rullaamaan. Pahoin pelkään, ettei tämä ongelma tule ratkeamaan kovin äkkiä tai helposti, jos HandBrake-tiimi on siilipuolustuksessa eikä distrojen tekijöitäkään asia tarpeeksi kiinnosta.

Filed under: leffat,linux,softat

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet