Where’s Wal… Hidden Folks?

November 10th, 2023

Näin sairastellessa on näemmä ehtinyt pelata hiukan normaalia enemmän, joten taas meni yksi tekele läpi. Ostin itch.io:sta joskus törkeän suuren, noin 1500 pelin kasan, mutta en koskaan tutustunut ostokseen sen tarkemmin. Nyt se tuli vahingossa vastaan pöyhiessäni Steamin ulkopuolista Linux-pelivalikoimaani ja samalla kävi ilmi, että moni bundlessa olleista pläjäyksistä oli ihan aitoja Linux-versioita. Useimmat kokeilluista lähtivät käyntiin suorilta tai pikku säädöllä – Minit olisi tosin vaatinut jonkun hiukan epämääräisen vanhan kirjaston. Tällä kertaa työn alle lähti hämäävän yksinkertaiselta vaikuttanut hollantilainen indie Hidden Folks.

Hipsterit aavikolla festareilla. Viitanneeko johonkin tosielämän vastineeseen?

Sisimmässään Hidden Folks on pelimuotoon sovitettu Where’s Wally?, jossa pitää löytää kuvasta oikea hahmo tai esine. Kännykällä on tullut pelattua joitakin samantyylisiä etsintäpelejä, mutta HF nousee niiden yläpuolelle monipuolisella pulmanratkonnallaan ja valtavilla kentillään. Alareunan vinkit kannattaa ottaa tosissaan, koska ilman niitä ei pitkälle pötkitä. Megakenttien välissä on pienempää ratkontaa ja osassa kentistä on hieman erilainen logiikka, kun esimerkiksi raivataan kävelijälle polkua viidakkoon tavaroiden etsinnän sijasta. Maisemaa voi zoomata hiiren rullalla, mikä onkin ihan hyödyllistä, kun yhtäältä saa suuren kokonaiskuvan ja toisaalta voi nuuskia pikkutarkasti jotain aluetta lähempää.

Merellisessä maailmassa nähdään purjelaivojen taistelu.

Visuaalinen tyyli muistuttaa paperille painettua kirjaa, mikä lienee tuskin sattumaa. Yksityiskohtia on erittäin paljon ja pikku animaatiot tekevät maisemista eläviä. Laitteistovaatimusten suhteen peli on erittäin maltillinen ja pyörinee melkein millä vaan nykykoneella sujuvasti. Isosta näytöstä ja tarkkuudesta on kyllä iloa, kun detskut eivät mene mössöksi ja kerralla mahtuu näkyviin isompi siivu kentästä. Äänimaailma on omalaatuinen, sillä se on toteutettu omilla mölinöillä, mikä on välillä hieman ärsyttävää ja välillä luo humoristista tunnelmaa. Huumoria pelissä riittää, vaikka sitä ilmaistaankin hyvin minimalistisin keinoin.

Hidden Folksin piti mennä lähinnä muksujen käyttöön, mutta niinpä vaan hakkasin sitä pieteetillä useamman tunnin illassa, kunnes viimeinenkin kenttä oli selvitetty. Kolme asiaa jäi vielä löytämättä toiseksi viimeisestä kentästä, joten pitää palata vielä ne noukkimaan. Mikään ihan helppo tekele HF ei edes ole, vaan tosi nuorella ratkojalla tie nousee varmasti pian pystyyn liian vaikeiden vinkkien kanssa. Eräs luonteva pelitapa voisi olla lapsen kanssa yhdessä etsiminen – haastetta riittää kyllä aikuisellekin. Huomioiden tämän ostoksen alle yhden sentin ostohinnan on pakko myöntää hinta-laatusuhteen olevan todella kohdillaan.

edit: Tunti lisää vääntöä ja nyt on jokainen mahdollinen henkilö ja roina pelistä löydetty.

Filed under: linux,pelit

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet