Jouskarin symboliikka

July 30th, 2012

Allaolevista hömppäkuvista voi tehdä muitakin päätelmiä, kuin että kuvaajat ja mallit eivät tiedä lajista juuri mitään. Jostain syystä noita otoksia on kuitenkin kuvapankit väärällään, eikä varmastikaan pelkästään jousiammunta-aiheisten juttujen täytteeksi. Millaista symboliikkaa kuviin on ladattu: mitä merkitsevät jousi ja nuoli?

 • Metsästystä ja vaaraa – mm. nainen jousineen puun takana piilossa
 • Tarkkuutta, taitoa sekä keskittymistä – pukumiehet ovat selvästi päteviä tyyppejä, samoin mustiin pukeutunut nainen
 • Tulevaisuuteen tähtäämistä – samat pukumiehet, nuo tulevaisuuden tekijät
 • Klassista kauneutta – kauniisti kaartuva jouskari puolialastomien naisten käsissä
 • Atleettisuutta ̣– stadionilla ampuva anorektikko sekä yläosaton lonkkareineen
 • Alkukantaista eksotiikkaa – mm. oksilla koristeltu bikinibeibi
 • Aggressiota ja voimaa – etenkin miesten kuvat
 • Historiaa ja mystiikkaa– “keskiaikaisiin” kaapuihin puketuneet naiset, haltiat
 • Lapsuuden nostalgiaa – pikkupojat kömpelösti yrittelemässä
 • Kokemuksen tuomaa varmuutta – ikäihmiset ja jousi
 • Harrastuksissa rentoutumista – lunkit ampujat ulkona, aurinkokin paistaa
 • Komiikkaa – tarkoituksellisen kömpelöt ammuskelijat, vastakohtana taidolle, tarkkuudelle ym.

Tulipas niitä paljon. Paljon tiivistyy sanapareihin mies-nainen, moderni-historiallinen, nuori-vanha, osaava-kömpelö, hyökkäävä-rauhallinen, rento-keskittynyt, vahva-heikko sekä luonnollinen-keinotekoinen. Erääksi lukumenetelmäksi soveltuisi myös skemaattisuus-ikonisuus-jatkumo: kuinka keinotekoinen tai aito tilanne on ja miksi? Onko mukana synteesiä, abstrahointia ja selittävyyttä?

Filed under: filosofointi,sportti

2 Comments Add your own

 • 1. Antti S.  |  July 30th, 2012 at 4:37 pm

  Kiitos, hyvä posti! Ihan vähän lajia kokeilleena kuvien maailma ja käytäntö eivät minustakaan oikein kohtaa. Ilmeisesti hyvä kirja (en ole vielä lukenut) aiheesta on sitä vastoin Zen ja jousella ampumisen taito. http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Zen_ja_jousella_ampumisen_taito. Tämmöistä ikäänkuin irti päästämistä muistaakseni liittyi hyvään suoritukseen lajissa.

 • 2. marq  |  July 30th, 2012 at 4:47 pm

  Käytännön tasolla laji on lähinnä toistoa, toistoa ja toistoa. Loputonta pienten yksityiskohtien kanssa tappelua. En muuten ole seurannut olympialaisia, mutta nyt kun netistä näki jousiammuntaakin, niin katselin joukkueammuntaa — varmasti se viihdyttävin muoto yleisölle.

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet