Kauhee nörtti

February 7th, 2013

Seuraavaksi luettujen pinkkaan siirtyi journalisti ja retroaktiivi Kevin Savetzin elämänkerrallinen Terrible Nerd – True Tales of Growing up Geek!. Savetz käsittelee asioita tietysti hyvin henkilökohtaisesta perspektiivistä, mutta tulee samalla tehneeksi laajan läpileikkauksen amerikkalaiseen tieto- ja pelikoneiden historiaan 1970-luvun lopusta alkaen. Sivuilla vilahtavat niin Intellivision, TRS-80, Apple II, Atari 800, Atari 2600, TI-99/4A, IBM PC kuin Macintoshitkin. Vankkumaton innostus laitteita kohtaan säilyy kolmen vuosikymmenen ajan, lapsuuden BASIC-ohjelmoinnista aikuisempaan elämään toimittajana ja nettiyrittäjänä. Lopulta ympyrä sulkeutuu, kun Savetz kertoo arkistointiprojekteistaan, joissa hän on tallentanut lapsuutensa koneisiin liittyviä lehtiä ja kirjoja verkkoon kaikkien luettavaksi.

Vaikka tapahtumapaikkana onkin Jenkkilä ja Savetz itseäni muutaman vuoden vanhempi, niin monet teemat ovat hyvin tuttuja: kasibittiset (vaikka täällä Atari ei järin merkittävä ollutkaan), pelien kopiointi kaverilta toiselle, modeemikokeilut, PC-koneiden yleistyminen, Unixin opettelu yliopistossa, Internetin nousu ja niin edelleen. Mittakaava on erilainen ja laitteet vähän eri merkkiä, mutta yhtymäkohtia täkäläiseen harrastajakulttuuriin on yllättävän paljon, mikä luo omanlaisensa veljellisen yhteyden rapakon taakse sekä mahdollistaa omien kokemusten peilaamisen Savetzin käänteisiin.

Filed under: kirjat,retro

2 Comments Add your own

  • 1. yzi  |  February 7th, 2013 at 6:35 pm

    Mutta mihin jäi jenkkien demoscene?

  • 2. marq  |  February 7th, 2013 at 8:47 pm

    Sitä voi vain arvailla, olihan nepa-aikaan piraateilla vielä paljon yhteyksiä rapakon taakse. Peesee jyräsi Amigan turhan nopeasti Jenkkilässä ja jo nepalla oli tämä krooninen PAL/NTSC-ongelma, joka haittasi etenkin tuolla toisella puolen. Kerran katkennut linkki ei koskaan oikein eheytynyt, harrastuskulttuuri otti erilaisen suunnan ja siinäpä se sitten. Art packit ovat vähän sinne päin, mutta ne jäivät hajanaisemmaksi ilmiöksi. Skenerien piirissä on arvailtu syyksi myös Jenkkilän kaupallista suuntautumista, mutta tiedä häntä — onhan siellä myös vanha hakkerikulttuurinsa.

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet