Emulaattorit ja PPC-Linux

February 15th, 2011

Tulipa kokeiltua emulaattoreitakin kaiken muun ohella. Laatu vaihtelee hyvästä huonoon ja fullscreen on monestikin ongelma, joko kuvasuhteen tai -koon osalta. Jos emulaattoreissa on JIT-kääntäjiä, niin ne ovat useimmiten vain Intelille, joten kurjuus kumuloituu. OpenGL-ruutumoodit ovat käyttökelvottoman hitaita keskimäärin, joten skaalattuja fullscreen-tiloja ei saa sitäkään kautta ilmaiseksi.

  • MS-DOS. DOSBox jytää hyvin ja osaa jopa oikean kuvasuhteen fullscreenissä. Emulointi vastaa ehkä nopeaa 386-konetta. VESA-moodien värit menevät väärin.
  • PC. Windows XP asentui yön yli Qemuun ja on lähinnä kuriositeetti, Windows 98 tms. voisi jo toimiakin.
  • Mac. Mac-on-Linux asentui suoraan paketinhallinnasta, mutta framebuffer-kikkailujeni takia ruutumoodien asennuskikkare sekoittaa näytön. Jos pitää valita MOL:n ja kiihdytetyn X:n välillä, niin ei tarvi pitkään miettiä. Saattaa olla ihan jostain pikku säädöstäkin kiinni.
  • MSX. Riittävän nopea OpenMSX:llä. Laitoin emulaatiotarkkuudeksi rivin, mikä ehkä jotain nopeutti. Kuvasuhde venähtää fullscreenissä, mutta sen jälkeen se onkin hyvin linjassa MSX:n läsähtäneen kuvan kanssa 🙂
  • Commodore 64. VICE toimii, tosin hienouksia ei voi laittaa päälle. Ääniajuriksi piti valita uss, muuten pätki alituiseen.
  • Megadrive. Dgen ei toimi ja Xmess on nimensä mukainen. Ehkä rikki, ehkä vaan vaikea konffattava. PicoDriven sorsat ovat levällään pitkin maailmaa, joten sitä ei voi oikein edes kääntää itse. Seuraavan Gens/GS:n pitäisi olla multiplattis, eli jotain toivoa ainakin on.
  • SNES. SNES9x ajelee ainakin Bombermaneja hyvin ikkunassa. Tuplapikseleillä menee tökkiväksi, mutta kun laittaa fullscreeniksi 640×480, niin zoomaamatonkin akkuna on edelleen kohtuullisen kokoinen. Ainakin tällä koneella ALSA toimi paremmin ääniajurina kuin Pulseaudio. edit: Kun ottaa äänasetuksista pois synkronoinnin, niin vauhti kasvaa huomattavasti.
  • Amiga. E-UAE jaksaa emuloida A500-tason rautaa kohtuullisesti, riippuen hyvin pitkälti ohjelmasta. Demoja sain ajettua pienennetyssä ikkunassa jopa ihan täydellä frameratella, mutta esim. BC Kid toimi vain frameskipin kanssa. Äänet pitää laittaa 8-bittisiksi tai tulee vain suhinaa. Näytiksi .uaerc:ni. Fullscreen on muuten (fn-)F12-s.
  • Atari ST. Tässä listassa Hatari on selvästi paremmasta päästä. Nitkuttamista keksin oikeastaan vain äänien satunnaisesta kakomisesta ja siitä, että graffat eivät ole aivan oikeassa skaalassa.
  • ScummVM. Parin pelin perusteella futaa hienosti, tosin kerran tilttasi fullscreenistä palatessa.

Raadin kiitokset menevät siis DOSBoxille, OpenMSX:lle, Hatarille ja ScummVM:lle, sekä varauksin VICElle, E-UAE:lle ynnä SNES9x:lle. USB-joypadit näyttävät muuten toimivan ihan heittämällä ainakin VICEn ja SNES9x:n kanssa.

Filed under: linux,mac,retro,softat

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet