Lisäkokemuksia emulaattoreista

February 24th, 2011

Viikon-parin emulaattorikikkailu PPC-Linuxissa on tuonut aiheeseen mukavasti lisää näkemystä. Useimmat alustat alkavat olla jo varsin käyttökelpoisia nopeudeltaan ja pyörivät jopa koko ruudulla postimerkin kokoisen ikkunan sijaan. Aloitetaan kuitenkin huonoilla uutisilla:

 • Mac-on-Linux on rikki. Jossain vaiheessa Linuxiin on tullut sellaisia muutoksia, että vanhat koodit eivät enää toimi. SheepShaver on sekin hajonnut samalla tavoin eikä korjausta ole näköpiirissä. Mac OS 9:n emuloinnin voi siis unohtaa, mikä ei kylläkään ole iso menetys.
 • E-UAE riittää A500:n emulointiin aika mukavasti ja jaksaa useimmiten jopa piirtää joka framen. Fullscreen vaatii kikkailua, ks. ruutumoodien teko alla. Tärkeitä .uaerc:n asetuksia lowres-peleille ja -demoille (koneesta riippuvia):
  • gfx_width=360
  • gfx_height=286
  • gfx_width_fullscreen=424
  • gfx_height_fullscreen=286
  • gfx_lores=true
  • gfx_linemode=none
  • gfx_correct_aspect=false
 • MAME futaa sekin hyvin. Laitoin itse frontendiksi kxmamen, joka säästi jonkun verran hermoja. Fullscreen-kikkailun vaatii tämäkin ja perfektionisti säätäisi vielä pelikohtaisesti moodin tai pari lisää.
 • SNES9x on lämmennyt käytössä ja suostuu nyt jo vaikka mihin. Fullscreen tulee sen kummemmin säätämättä, jos vain skaalausvaihtoehdoksi laittaa Xvideon. Jos video-overlay ei koneessa toimi, niin allaoleva fullscreen-jekku kohentaa kokemusta joka tapauksessa. Hitaalla koneella on tärkeää ottaa äänen synkronointi pois asetuksista.
 • VICE hyötyy sekin ruutumoodien tekemisestä. Nopeinta fullscreeniä varten pikselien ohjelmallinen tuplaus pois päältä. Näyttömoodin vaihtamiseen kannattanee valita menusta Xrandr.
 • OpenMSX:n koko ruutu oli tällä koneella jo muutenkin riittävän nopea, joten varsinaista hyötyä matalammasta tarkkuudesta ei ollut. Hitaammalla laitteella hyödyttää set scale_factor 1 (komentoja pääsee antamaan painamalla F10), jonka päälle vielä save_settings.
 • Hatari nauttii sekin matalammasta tarkkuudesta, kun pikselien tuplausta ei tarvitse tehdä ohjelmallisesti. Aidomman tuntuman sai vielä, kun viritteli hieman pystyvenähtäneen moodin (ST:ssä ei ole neliöpikselit). Nopeutusta saa hitaalla koneella poistamalla borderit käytöstä.

Ja sitten se matalan tarkkuuden tilojen tekeminen helposti: tämän ohjeen perusteella ei pitäisi olla liian haastavaa. Komento gtf tuottaa kauniita modelinejä, joita voi kokeilla xrandr:llä ennen kuin niitä laittaa xorg.confiin. Olin totaalisen hämmästynyt, kun PowerBookin sisäinen näyttö tuntui kelpuuttavan melkein minkä hyvänsä satunnaisen 60 Hz tilan. Nyt on pelikäyttöön 424×286, eli suunnilleen kolminkertaiseksi venytetyt pikselit (näytön oma tarkkuus on 1280×854). Pehmeää vieritystä yritin saada aikaan 50 Hz tiloilla, mutta ne eivät tuntuneet asiaan vaikuttavan.

Viritellessä kannattaa muistaa se, että jos emulaattori tukee Xvideota, niin pienemmän reson käyttämisestä ei ole kuin haittaa, sillä video-overlayn tekemä skaalaus osuu huonommin pikseleihin. On myös hyvä sovitella matalia tarkkuuksia maksimitarkkuuden puolikkaiksi tai kolmanneksiksi, etteivät pikselit venähtele epätasaisesti. Kaikkein rumimman lopputuloksen saa silloin, kun näyttö skaalaa grafiikan huonosti, jonka päälle emulaattori tekee vielä oman skaalauksensa.

Filed under: linux,mac,retro,softat

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet