Ubuntun ja 12″ PowerBookin yhteiselo

March 13th, 2011

Viimeisimpänä säätöprojektina 12″ PowerBook G4 ja siihen Ubuntu 10.04 LTS. Lähtökohtaisesti haastava homma, nimittäin laitteessa on Nvidian näytönohjain, jonka PPC-tuki on hieman mitä on. PPC:llähän ATIn vanhahkot ohjaimet ovat paremmin tuettuja, siinä missä x86:lla Nvidia on perinteisesti ollut omaa luokkaansa.

  • Näyttis toimii 2D-käytössä kohtuullisen hyvin, mutta X:n ajuriksi pitää vaihtaa nouveau eikä nv. Video-overlay on kiihdytetty. Jollain teoreettisella tasolla OpenGL:n voisi saada ehkä kuntoon, mutta eipä sille ole suurta tarvettakaan. Kasailemani xorg.conf.
  • Sleep ei ilmeisesti toimi tällä erää. Hibernatea tarjoaa, mutta se ei ole toimiessaankaan mistään kotoisin. Näyttöä ei voi himmentää näppikseltä.
  • Uusimmissa PowerBookeissa hiiripädi vaihtui Synapticsin usb-malliin. Ylläoleva xorg.conf laittaa senkin peruskuntoon. Gnomen hiiriasetuksista saa kahden sormen skrollauksen päälle.
  • Kone käy luonnostaan kuumana (yli 50°C tyhjänäkin). Ilman eri säätöä tuuletin huutaa koko ajan lujaa. Moduuli therm_adt746x mahdollistaa kontrolloinnin, eli /etc/modulesiin: therm_adt746x fan_speed=110 limit_adjust=5
  • Airport Express ei toiminut suorilta, vaikka fwcutter asentuikin. Yön yli imeydyttyään ryhtyi futaamaan luotettavasti itsestään (ehkä joku asetus nollautui).
  • Akun tila tulee näkyville pmu_battery-moduulilla ja asentamalla Sensors-appletin saa tarkkailtua lämpötiloja.
  • Mouseemu ei toimi Synapticsin kanssa muuten kuin F11/F12-napeilla.
  • Joitakin juttuja, kuten ulkoinen näyttö, usb-kovalevy ja mokkula on vielä kokeilematta. Muutenkaan en ole juuri ehtinyt testailla ohjelmia.

Mitä jäi käteen? Kohtuullisen hyvin toimiva Linux-läppäri, jossa on kuitenkin selkeitä puutteita lämmönhallinnan, näytönohjaimen tuen ja läppäriominaisuuksien kanssa. Vastaava G4 iBook tai ATI-pohjainen 15″ PowerBook toimisivat paremmin. Tämä laite jaksaa vielä pyörittää Leopardia varsin kohtuullisesti, joten se olisi tässä tapauksessa luontevampi valinta.

edit: Ubuntu 10.10 osasi asentaa suoraan pakasta niin tuuletinkontrollin kuin nouveaunkin. Hiiripädi ei toiminut ihan toivotusti, mutta sama X:n konffi käy siihenkin. Tarjoaa jopa sleeppiä mahdollisuutena, mutta se ei oikein tee mitään: näyttö pimenee ja kone jää normaalin oloisesti päälle.

Filed under: laitteet,linux,mac

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet