Ei tuulta – ainakaan minun koneillani

May 24th, 2011

Seuraava huonosti toimiva laite saapui… MSX-koodarina olin jo moneen kertaan kyllästynyt korpun vaihteluun kahden koneen välillä, joten Nowind vaikutti kätevältä: moderni tietokone näkyisi MSX:lle levyasemana USB-kaapelin yli. Ensimmäinen kompurointi oli tietysti Sunrisen kanssa, kuten odottaa sopi. Tilauksen sai kyllä tehtyä ja rahatkin kelpasivat, mutta sitten ei kuulunut yli puoleen vuoteen mitään, vaikka lähettelin posteja perään. Surkea firma, mutta samalla ainoa, joka tekee MSX:lle enää mitään.

Sain moduulin lopulta käsiini viime viikolla. Kaunis paketti ja tyylikäs moduuli, mutta toimivuus on kokonaan toinen juttu. Nowindin sivuilla retostellaan, kuinka laite toimii MSX1:stä TurboR:ään asti, mutta kokeilemistani kolmesta koneesta tuntui toimivan vain tasan Philipsin MSX2:lla eikä kummallakaan MSX1:llä. Saattaa liittyä MSX-DOS2:een, mutta eipä aiheesta mitään dokumentaatiota tunnu löytyvän. Toinen myyntivaltti on toimivuus Windowsin lisäksi myös Mäkillä ja Linuxissa. Mukana tulee ohjeet ja ajurit pelkästään Windowsille ja vasta itse tonkimalla löytyi tämä sekava kasa. Linux-version kääntäminen oli monenlaisen asentelun ja virittelyn takana, mutta lopulta se tuntui onnistuvan. Kauneusvirheeksi jäi sitten se, että softa ei toimi. Koetan vielä kääntää toisella mahdollisella USB-kirjastolla, mutta jo tässä vaiheessa askartelun määrä on niin suuri, että useimmilta jäisi tekemättä. Macin tuki saattaa olla vielä tätäkin huonompi; kerron lisää kun tulee sillä yriteltyä.

Yhdistelmistä todennäköisimmin toimiva olisi siis MSX2+Windows, mikä on aika totaalisen säälittävää mainospuheiden ja lupausten valossa. Huonosti käytetyt 70 euroa näillä näkymin, mutta ainakin ainoa suunta on ylöspäin. Postailen lisää, jos jotain kehitystä tapahtuu.

Filed under: laitteet,linux,mac,retro

5 Comments Add your own

 • 1. yzi  |  May 25th, 2011 at 10:23 pm

  Sain kuin sainkin masiinan softineen toimimaan Macissa. Lyhyesti

  – Asenna Macportsista cmake, boost, libusb, libftdi
  – Hae sorsat sopivaan hakemistoon komennolla svn checkout http://nowindlibraries.googlecode.com/svn/trunk/ nowindlibraries-read-only
  – Korjaa päätason CMakeLists.txt-tiedostoon oikea Boostin include-muuttujan nimi ja hakemisto set(Boost_INCLUDE_DIR /opt/local/var/macports/software/boost/1.46.1_0/opt/local/include) (tämä tietysti riippuu siitä, missä Boostin includet sattuvat kyseisellä koneella olemaan ja sen saisi varmaan tehtyä jotenkin fiksumminkin CMakella ilman kovakoodausta)
  cmake -G "Unix Makefiles" --debug-output
  – Käännä koko roska makella ja kopioi syntynyt nwhostapp-binääri johonkin sopivaan paikkaan, että sitä on helppo kutsua mistä tahansa

  Käyttäminen onkin sitten toinen juttu. Moduulin mukana tulleet ohjeet ja CD-romppu eivät ole aivan täysin kurantteja. Oikeasti sille nwhostapp-ohjelmalle pitää antaa parametri “-2” tai muuten ei mihinkään dossiin buutata. Toimivuus MSX1:n kanssa jää toistaiseksi selvittämättä, mutta Philips NMS-8255:n kanssa laite pelasi alkuihmettelyn jälkeen varsin näppärän oloisesti.

 • 2. yzi  |  May 25th, 2011 at 10:31 pm

  …jäi pois se, että ennen makella kääntämistä täytyy tietysti ajaa cmake ja komennoksi readme.txt-ohje käski antaa täsmälleen tämän: cmake -G "Unix Makefiles" --debug-output

 • 3. marq  |  May 25th, 2011 at 11:21 pm

  Korjasin tuonne kommenttiin. Ja kiitos askartelusta – mulla alkoi aika pahasti jo usko loppua yhden Linux-säätöiltaman jälkeen.

 • 4. marq  |  July 17th, 2011 at 7:56 pm

  Nyt toimii sekä Mäkillä että Linarissa. Juju oli siinä, että firmware (tuorein nowind.rom) on tosiaan syytä päivittää, tai ei tule yhtään mitään. Buutissa F pohjaan, niin menee flässeriin. Linuxissa normikäyttäjällä ei ole oikeuksia laitteeseen, joten tekaisin tällaisen nimellä /etc/udev/rules.d/46-nowind.rules:

  SUBSYSTEM!="usb_device", ACTION!="add", GOTO="nowind_rules_end"

  SYSFS{idVendor}=="0403", SYSFS{idProduct}=="6001", GROUP="plugdev", MODE="0664"

  LABEL="nowind_rules_end"

  Ei muuten ole se “tuettu” Windowsikaan mikään helppo reitti: mukana tulee vanhoja firmwareja ja huonosti toimiva usbhost, joka ei välttämättä edes käynnisty.

 • 5. marq  |  August 17th, 2011 at 9:48 pm

  Vielä kun lataa SVN:stä tämän version: http://nowindlibraries.googlecode.com/svn/release_aug_2011 ja flässää sieltä saatavan firmiksen, niin toimii MSX1:lläkin kauniisti.

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet