Kansakoulu, oppikoulu, … häh?

June 15th, 2012

Näin peruskoulun kasvatille ei ole oikein tähän päivään mennessä auennut se aiempi versio eli kansakoulujärjestelmä. Tuskin olen edes ainoa, jolle kansa-, oppi-, keski- ja kansalaiskoulut eivät sano juuri mitään. Niinpä oli jo korkea aika korjata tämä aukko yleissivistyksessä, ja mikäs sen parempi lähestymistapa kuin pikku infografiikka aiheesta:

Opintielle lähdettiin siis liikkeelle kansakoulusta, jonka neljännen vuoden jälkeen oli mahdollista hakea oppikouluun, jos lukuintoa sekä -päätä ja vanhemmilla rahaa riitti. Toinen vaihtoehto oli jatkaa kansakoulun jatkokurssi loppuun eli kaksi vuotta lisää, minkä jälkeen oli edelleen mahdollista hakea oppikouluun. Vuonna 1958 lisättiin kansakoulun jatkoksi vielä kaksi (tai jossain tapauksissa kolmekin) vuotta kestänyt, käytännöllisiä taitoja opettanut kansalaiskoulu eli jatkokoulu. Kansalaiskouluja ei ehtinyt olla pitkään, sillä peruskoulujärjestelmään siirryttiin vaiheittain jo vuosina 1972–1978. Osa oppikouluista oli yksityisiä, osa valtion kouluja, siinä missä kansakoulut olivat kunnallisia.

Oppikoulu koostui kahdesta osasta: viisivuotisesta keskikoulusta ja kolmivuotisesta lukiosta. Valtion oppikouluja kutsuttiin lyseoiksi, minkä nimen jotkin lukiot ovat edelleen säilyttäneet. Lukioon meneminen oli vapaaehtoista, joten moni lopettikin oppikoulun saatuaan keskikoulun käytyä, jatkaakseen joko ammatilliseen koulutukseen tai mennäkseen töihin. Yhteiskoulu ja –lyseo olivat kouluja, joissa opiskelivat sekä pojat että tytöt. Nämä termit opittuani ymmärsin pykälän paremmin vanhan kotilukioni, Vammalan lukion, historiaa: oppilaitoksen aiempi nimi, Tyrvään yhteislyseo, kertoo kyseessä olleen valtion oppikoulu ja vieläpä sekakoulu. Alkujaan yksityinen koulu perustettiin nimellä Tyrvään yhteiskoulu.

Tässä käsitelty pitää paikkansa lähinnä yleisen oppivelvollisuuden säätämisestä eli vuodesta 1921 alkaen. Myös sitä ennen oli olemassa kaksi- ja nelivuotisia kansakouluja, yksityisiä kouluja ja lyseoita. Vielä tarkastellun ajanjakson sisälläkin on vaihtelua, sillä esim. kansakoulu on voinut kestää seitsemän vuotta ja sitä myöden kansalaiskoulu vain yhden. Keskikoulutkin ovat voineet olla kuusivuotisia viiden sijasta, joten paikallista liikkumavaraa on jätetty.

Filed under: visuaalit

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet