Posts filed under 'visuaalit'

Nvidia G3D marks in glorious PETSCII, part 2

An update of my older post about recent Nvidia cards’ G3D marks (which, again, might be realistic or not). Some of the old figures had changed, and of course the new Ampere cards are of interest. Still PETSCII, but as the image has grown too big, not directly viewable on a real C-64 any longer ūüôĀ

Hard numbers backed up by facts.

Super, Ti and such models excluded in order to avoid clutter, but in this benchmark at least the 2080 Ti is as fast as the 3070, and the 1080 Ti almost reaches the 2080. The 1030 looks slightly better than last time and, judging by my own experiences, its placement is more realistic now. The next update will probably come after the low-end Amperes arrive.

Add comment October 30th, 2020

Creaks ‚Äď Amanita taas asialla

Amanitan joka ainoa peli pit√§√§ ostaa ja pelata l√§pi. Piste. Viime aikoina putiikin tahti tuntuu hieman kiihtyneen, siin√§ miss√§ takavuosina pelien v√§lill√§ meni pari kolmekin vuotta. Edellinen pl√§j√§ys, Pilgrims, oli hieman erilainen kuin aiemmat point’n’clickit sek√§ lyhyt, mutta varsin onnistunut yht√§ kaikki. Niin ik√§v√§ kuin t√§m√§ on sanoakin, klassinen Samorost-sarja on toivottavasti j√§tetty hyllylle, kun se tuntui hieman kangistuneen jo kaavoihinsa. T√§ll√§ kertaa pelutukseen p√§√§tyi tuore Creaks.

Tyypillinen näkymä

Pelist√§ ei ole ainakaan viel√§ Linux-versiota, mutta Steam+Proton oli j√§lleen yst√§v√§, ja kaikki toimi suorilta ilman mit√§√§n merkitt√§vi√§ kupruja. Harvakseltaan putosi jokunen frame v√§list√§, mutta paha sanoa, oliko kyse pelist√§ itsest√§√§n, koneeni asetuksista vai Protonista. Rahaa Creaksista pyydet√§√§n 20 euroa, mik√§ ei ole t√§llaisesta seikkailusta ihan v√§h√§n ‚Äď ep√§ilem√§tt√§ peli n√§hd√§√§n jossain bundlessa ja tarjouksessa ennemmin tai my√∂hemmin.

Toinen tyypillinen näkymä

Aiemmista Amanitoista Creaks poikkeaa etenkin kontrolliensa osalta: point’n’click on ollut firman leip√§laji, mutta t√§ss√§p√§ ohjaus tapahtuukin n√§pp√§imist√∂n tai peliohjaimen voimin. Syyn√§ t√§h√§n valintaan ovat todenn√§k√∂isimmin lukuisat konsoliporttaukset. Creaks on muutenkin toiminnallisempi kuin aiemmat teokset, ja erikoisuutena peliss√§ on jopa mahdollista kuolla(!) toisin kuin ennen. Grafiikat ja musiikit ovat tuttua taattua laatua, joskin hieman synkempi√§. Monin paikoin tuli tunne, ett√§ pelaisi piirroselokuvaa.

Musikaalinen minipeli

Hyvin suunniteltuja puzzleja riittää moneksi tunniksi (itse sain sekoamaan peräti kahdeksan tuntia kaikkine sivupolkuineen ja animaatioineen), ja vaikeustaso on yleisesti ottaen hyvin kohdillaan. Välillä menee hieman mekanistisen tahkoamisen puolelle, mutta melkein joka ruudussa on joku nokkela koukku. Lisää ajankulua tarjoavat lukuisat pikku minipelit, joilla ei ilmeisesti ole mitään merkitystä itse juonen kannalta. Seinissä on myös animoituja maalauksia niin ikään viihteeksi. Minipelien läpipeluusta ja taulujen löytämisestä saa Steamiinsa ainakin saavutuksia.

Creaksin udelleenpeluuarvo lienee kohtullisen pieni, kuten t√§llaisilla peleill√§ tuppaa olemaan. Eik√∂h√§n tuonkin √§√§relle tule joskus palattua vaikkapa puuttuvia tauluja etsim√§√§n, mutta jo kerran ratkaistut pulmat eiv√§t toki ole kovin kiinnostavia. Kyll√§ t√§t√§ taas kelpasi hakata, joten antaa tulla lis√§√§ vaan ‚Äď luottokortti on alati valmiina!

edit: Nvidian ja työpöydän kompositorit vek, niin framerate pehmenee oleellisesti.

Add comment August 16th, 2020

Vammala Party 2020

Vammala Party ‚Äď jolla on taas kotisivutkin ‚Äď saapui v√§√§j√§√§m√§tt√§, mutta koronatilanteen vuoksi osallistuminen oli t√§ll√§ kertaa mahdollista my√∂s streamin v√§lityksell√§. Entryj√§ tuli taas tehty√§ muutamaan kompoon enemm√§n ja v√§hemm√§n onnistuneesti: hutaistut tuplainvideot menestyiv√§t mainiosti, samoin kuin satunnainen k√§nnykk√§kuva, siin√§ miss√§ omalaatuinen Processing-demo ja teknisesti edistynyt petskari j√§iv√§t kompon h√§nnille. Levykkeenheitossa j√§in niukasti toiseksi, mik√§ kertonee ainakin vuodesta toiseen tasaisesta tuloskunnosta ūüôā

Tuplaimet:

edit: Päivitin viimevuotisen tuplainentryn paremmalle tuplaimelle: Slapsticksucker

edit2: Demon voi nyt katsoa videonakin.

Add comment July 19th, 2020

Nvidia generations in glorious PETSCII

There’s a truckload of different Nvidia GPUs around and new ones might be right around the corner this year again. As a consumer it’s been kinda hard for me to compare between old and new generations and figure out whether an update would be worhtwhile. In addition to brand new products, there’s a rather big second hand market, where you might land great deals on aged but still usable cards. Here’s a rough visual view to the last four generations based on G3D Marks:

Plain PETSCII viewable on a real C-64 ūüôā

This kind of overview can never be really accurate, as there are all sorts of OC/Ti/Super models of GPUs (omitted here), newer cards may have features that the older ones lack and so on. Drivers, games, overclocking and cooling are some more variables that aren’t really present here. The very benchmark used here might not be the best available, but intuitively the figures seem about right (except for the 1030, which might be skewed by the DDR4 models). At least the graph should provide a quick idea with regard to upgrades: would it make a notable difference to switch or not?

Add comment January 5th, 2020

Vammala Partyiltä palatessa

Viikonloppuna pidettiin taas Vammala Partyt ‚ÄstIkaalisissa. Ohessa omia kilpailutuotoksiani sek√§ Emilin PETSCII-kuva (Monster). Ajettavassa muodossa CSDb:n partysivulla. Menestyst√§ ei kompoissa irronnut, lukuun ottamatta YouTube-mashuppiani Slapsticksucker. Processingilla v√§k√§stetty√§ Demoa (Machine Make Machine) tuskin julkaistaan tuossa muodossaan sen virallisemmin, mutta itse effu n√§hnee viel√§ k√§ytt√∂√§ joskus.

Add comment July 28th, 2019

Nepailua Vammala Partyillä

Jokavuotinen kes√§party on taas kunnialla lusittu, vaikka hiukan raatoisa olo vaivasikin jo ennen ja etenkin j√§lkeen ‚Äď helleaalto osui t√§ll√§kin kertaa juuri tuohon viikonloppuun, joten hiki on ollut ja nukkuminen v√§h√§n niin ja n√§in. Luovaa aikaa oli seonnut melkoisesti uuden kameli.net-serverin asennukseen, mutta palaan siihen aiheeseen my√∂hemmin. Merkitt√§vin saavutukseni t√§ll√§ er√§√§ lienee levykkeenheittokilpailun voitto, sill√§ onhan viime kerrasta jo useita vuosia. 90-luvulla ja viel√§ 2000-luvun alussa olin aina k√§rkikahinoissa, mutta uusien kilpakumppanien ja oman kangistumisen my√∂t√§ sijoitukset ovat olleet heikompia. Skenekompoihin tein kiireess√§ kaksi nepakuvaa, Kafkis (hires Multipaintilla) ja Posandeerit (PETSCII omalla edikalla), sek√§ Yzin kanssa viel√§ Tiskari-vitsidemon, joka sitten sattui voittamaan komponkin. Emil osallistui Lumpeet-kuvalla, joten perheest√§ oli my√∂s muuta edustusta.

Add comment July 16th, 2018

Vuosi 2017 lusittu

Sellainen vuosi oli se. 2017 on nyt ainakin suoritettu, jos ei ehkä eletty. Hiukan ehdin alkuvuodesta toivoa, että väitöksen jälkeen pahin rytinä laantuisi, mikä ei tietenkään toteutunut lainkaan. Paljon on ainakin tapahtunut yhden vuoden aikana. 2018 saisi puolestani olla asteen lunkimpi, vaikka haasteita on jo näköpiirissä niin opetuksen, tutkimuksen kuin vanhemmuudenkin saralla.

Töissä ja tutkimuksen tantereilla

Vuotta eniten määrittänyt seikka oli edelleen jatko-opintojen paketointi, joka onneksi toteutuikin keväällä heti 22 vuoden opiskelujen jälkeen (johon toki on sisältynyt 1x DI, 1x TaM sekä 1x TkL). Nuhaisena väittelyn jälkeen ensimmäinen karonkka Porissa, sitten jälkikaronkka Helsingissä ja seuraavana päivänä suoraan opettamaan viikon intensiivikurssia. Pieni julkisuuspiikki tuli ja meni, mutta väikkärin yli 5000 latauksen perusteella aihe on kiinnostanut muitakin kuin mediaa. Opiskelijuutta on sen verran vaikea jättää kokonaan taakseen, että rupesin sentään suorittamaan Aallon 25 opintopisteen laajuista pedapakettia.

V√§it√∂skirjan viimeistely vei sik√§li paljon aikaa ja voimia, ett√§ muu kirjoittelu sai j√§√§d√§ odottelemaan aikaa parempaa. Teron kanssa saimme kuitenkin kev√§√§n kuluessa toimitettua WiderScreenin tekstitaideaiheisen teemanumeron, josta tuli hauska ja v√§rik√§s kokoelma tiedett√§ sek√§ taidetta. Vuoden ainoaksi journopapruksi j√§i¬†Pac-Man for the VIC-20, mutta pelikilpailuaiheinen konffapaperi tilkki vajetta hieman. Tekniikan Waiheita julkaisi lis√§ksi lektioni. Vuoden kohokohtia oli Z√ľrichissa j√§rjestetty tietoteknisi√§ alakulttuureja k√§sitellyt tutkijatapaaminen, mink√§ lis√§ksi py√∂r√§hdin Graffathonissa sek√§ Aarhusissa kutsuttuna puhujana.

Sähköpostin ja palaverien määrän moninkertaisti se, että päädyin kesällä New Media Design and Productionin pääainevastaavaksi. Siinä missä vaikkapa TTY:llä pääaineet olivat lähinnä kurssikasoja, meillä ne ovat pikemminkin kuin pieniä koulutusohjelmia, joihin on kuhunkin erillinen opiskelijavalinta. En oikein tiedä, paransiko tämä tehtävä elämänlaatuani, mutta ainakin voin nyt yrittää tehdä ryhtiliikettä jonkun aikaa paikallaan polkeneelle pääaineelle. Vuoden 2018 alusta aloitan myös Taikin akateemisten asioiden komiteassa, mikä toivottavasti ei tarkoita paljon enempää kuin harvakseltaan kokouksissa istumista.

2018 tuo mukanaan muitakin uusia ammatillisia kuvioita, sillä aloitan Turun yliopiston leivissä 50% tutkijatohtorina pelikulttuureja tutkivassa Akatemian huippuyksikössä. Ajoitus on hyvä, sillä nyt väittelyn jälkeen pitäisikin kerätä hiukan akateemista läskiä tulevia koitoksia varten. Lehtoraatin (yliopistonlehtoraatin!) ja tutkimuksen yhteensovittaminen voi olla haastavaa, mutta eipä näitä paikkoja usein tulla tarjoamaan, joten tilaisuus on käytettävä hyväksi.

Skenetystä ja retroa

Koodihommat j√§iv√§t jokseenkin v√§hiin, mutta eiv√§t t√§ysin nolliin: kyh√§simme Vammala Partyille pikku intron nepalle, Assemblyille ihan kelpo¬†dossidemon, ja PETSCII-editorikin eteni taas jonkun verran. Ahkerimmin skenetin PETSCII-taiteen puolella: osallistuin viiteen eri kilpailuun (osaan useammalla kuvalla) ja per√§ti voitin kompon Australiassa pidetyill√§ Syntaxeilla. Ilahduttavaa on my√∂s ollut n√§hd√§, kuinka Emil on innostunut tekstigrafiikasta ja tehnyt samoihin kilpailuihin omia t√∂it√§√§n ‚Äď kuusivuotiaalle on toki aika brutaali vastus aikuisissa graafikoissa, joten katsotaan jaksaako motivaatio edelleen pysy√§ yll√§. Aika monet omista kuvistani ovat olleet pseudo-3D:t√§, ja teinp√§ pari stereogrammiakin, mutta niihin ei ole mitenk√§√§n tarkoitus j√§m√§ht√§√§ yksinomaisesti.

Vuoden partykalenteriin mahtui jo mainittujen Vammala Partyn ja Assemblyn lisäksi Zoo, joka oli jälleen mukava nepaeinarien tapaaminen Viialassa. Kirjoittelin tänne blogiin jo pienen raportin, minkä lisäksi melko sama teksti päätyi englanninkielisenä myös Vandalism Newsiin. Graffathonin voinee niin ikään laskea partyksi, vaikka sen toinen jalka seisookin tukevasti hackathonien tontilla. Kuskasin Emilin Assemblyille ensimmäistä kertaa, ja ensi kesänä mennään suurella varmuudella uudestaan, kun nähtävää oli natiaisellekin paljon.

Retrohankinnat ovat edelleen jäissä, kun mihinkään ei enää mahdu mitään. Kuusnepalle tilasin moduuliporttiin ekspanderin sekä verkkokortin, mutta niihin tutustuminen on toistaiseksi jäänyt pintapuoliseksi. Verkkokortille olisi tavoitteena koodata jotain ihan itse, kunhan aika ja inspiraatio vaan sattuisivat yhteen. Nurkkiin päätyi myös Schneider EuroPC, joka on sekin saanut nököttää toistaiseksi rauhassa. Retrobright-kokeilu oli isoimpia projektejani, ja asensin Atariin samalla tuttuun tapaan Ultimate-muistinlaajennuksen.

Leffoja, leffoja

Kaiken muun ohessa ehdin katsella kohtuullisen paljon elokuviakin ‚Äď tai ehk√§ pit√§isi sanoa, ett√§ ne olivat l√§hes pakollinen vastapaino stressaavalle arjelle. Osansa saivat niin scifi, lastenanimaatiot, draama kuin suomalaiset sotilasfarssitkin(!), mutta p√§√§paino oli tavalliseen tapaan l√§nkk√§reiss√§, joita taisin katsella noin sadan pintaan. Mit√§√§n uusia merkkiteoksia ei tullut vastaan sen enemp√§√§ uusissa kuin vanhoissakaan filkoissa, joten genren parhaimmisto lienee jo tukevasti kartoitettu. Mielenkiintoisimpia l√∂yd√∂ksi√§ olivat kenties¬†Black Robe¬†(ei kovin l√§nkk√§ri), Brimstone, Zandy’s Bride¬†(pikemminkin draama) sek√§ The Violent Men. Sek√§ kev√§√§ll√§ ett√§ syksyll√§ j√§rk√§ttiin j√§lleen l√§nkk√§rimaratonit, jotka olivat j√§lleen vuoden pikku kohokohtia.

Kohensin kotiteatteria pikku askelin: vanha ongelmainen Optoman XGA-tykki vaihtui hiukan tarkempaan HD-malliin (käytettynä saatu sekin), jolla saa seinälle myös isompaa kuvaa. Harmillista kyllä uudempi tulokas on jonkin verran vanhaa äänekkäämpi, minkä toisinaan huomaa hiljaisissa kohdissa. Radiotehnikan neukkukajarien diskanttista toistoa saapui lisäksi täydentämään käytetty subbari, jonka myötä räjähdyksiin ym. efekteihin tuli odotetusti eloa. Optimaalisia asetuksia täytyy vielä etsiskellä: hiukan ylikorostunut bassopää on ok elokuville ja lisää elämyksellisyyttä, mutta musiikkia kuunnellessa ylikorostus ottaa korvaan. Jälkiviisautena totesin, että vanhoista kajareistakin sai houkuteltua lisää alaääniä esiin vahvistimen asetuksilla, mutta toki alimmat murinat jäivät silti kuulematta.

Add comment January 2nd, 2018

Le PETSCII

Laitetaanpa nämäkin näytille. Teimme pojan kanssa Ranskassa pidetyille Cookie-partyille taas tekstigrafiikkaa. Omat tekeleeni ovat pseudo-3D:tä edustava Kitu sekä kukkamaisema Kitschen Window (Lupin). Emilin kuvat ovat kilpailussa kivasti toiseksi tullut Sammakkolampi sekä Erikoiskone.

Add comment December 13th, 2017

Tekstiartsua pallon toiselle puolelle

V√§rkk√§ilimme Emilin kanssa viisikin tekstitaidekuvaa viikonloppuna Australiassa pidetyille Syntax-partyille. Poitsun taidot kehittyv√§t kohisten ja kompoon l√§hetetyt kolme teosta olivat jo selv√§sti harjaantuneempia kuin kes√§ll√§ tehdyt varhaiset yritelm√§t. Katsotaan nyt sitten, kuinka pitk√§√§n innostus jaksaa pysy√§ yll√§ ‚Äď kuusivuotiaalla kun on aikuisten sarjassa kovia vastustajia, kuten vaikkapa ammattigraafikkoja. Itsell√§ni ei ole mit√§√§n kaikenkattavaa tyyli√§ tai teemaa, joten klikkailin kasaan taas kaksi hyvin erilaista ty√∂t√§: Whom Are You Going to Call? (Ghostbusta) on hetken mielijohteesta liikkeelle l√§htenyt k√§sin piirretty versio tunnetusta logosta, kun taas Jag Skall jatkaa isometristen geometriakokeilujen sarjaa sek√§ meksikolaishenkist√§ calaveritas-teemaa (t√§llainenkin¬†tuli tehty√§ 2003). J√§lkimm√§inen saattoi voittaa jopa koko kisan, mit√§ en nyt viel√§ ihan varmaksi kuitenkaan usko, sill√§ min√§ en voita graffakompoja ūüėõ

Add comment November 27th, 2017

Tekstitaidetta ja muuta

Teron kanssa pitk√§√§n ja hartaasti v√§√§nnetty WiderScreenin tekstitaideteemanumero saatiin lopultakin uunista ulos. Toimitusty√∂t osoittautuivat odottamattoman raskaiksi t√§ll√§ kertaa, eik√§ ajoituskaan ollut kovin optimaalinen, kiitos lukuisten v√§ittelyyn liittyneiden prosessien. Toivottavasti lopputulos on lukijoille kuitenkin viihdytt√§v√§ ja valaiseva. Kirjoitimme itsekin pikku katsauksen ‚Äď tiett√§v√§sti¬†‚Äď ensimm√§isest√§ Suomessa julkaistusta tietokonesarjakuvasta sek√§ siit√§ tekem√§st√§mme uusioversiosta. Kuulin juuri my√∂s, ett√§ porilaisten kanssa tehty konferenssipapru suomalaisista pelikilpailuista oli tullut juuri linjoille. Julkaisuhuuman t√§ydent√§√§ l√§hip√§ivin√§ ilmestyv√§ Tekniikan Waiheita, jossa julkaistaan lektioni.

ROCK JOKA TIESI… LIIKAA!

edit: kah, tuli vielä tämäkin Pac-Man-papru pihalle.

Add comment June 15th, 2017

Previous Posts


Kommenttien virta

Aiheet