Posts filed under 'retro'

Nvidia generations in glorious PETSCII

There’s a truckload of different Nvidia GPUs around and new ones might be right around the corner this year again. As a consumer it’s been kinda hard for me to compare between old and new generations and figure out whether an update would be worhtwhile. In addition to brand new products, there’s a rather big second hand market, where you might land great deals on aged but still usable cards. Here’s a rough visual view to the last four generations based on G3D Marks:

Plain PETSCII viewable on a real C-64 ūüôā

This kind of overview can never be really accurate, as there are all sorts of OC/Ti/Super models of GPUs (omitted here), newer cards may have features that the older ones lack and so on. Drivers, games, overclocking and cooling are some more variables that aren’t really present here. The very benchmark used here might not be the best available, but intuitively the figures seem about right (except for the 1030, which might be skewed by the DDR4 models). At least the graph should provide a quick idea with regard to upgrades: would it make a notable difference to switch or not?

Add comment January 5th, 2020

Vuosikatsaus 2019

Olipa siin√§kin taas vuosi. P√§√§llimm√§isen√§ mieleen ovat j√§√§neet monenlaiset velvoitteet, kahden ty√∂n v√§lill√§ pomppiminen sek√§ l√§hes krooniseksi k√§√§ntyv√§ uupumus. Muuttaminen on aina raskasta puuhaa, ja vaikka vaihdoimme vain k√§mpp√§√§ samassa talossa, niin melkoinen huhkiminen siihenkin tarvittiin. Ei vuosi toki mit√§√§n pelkk√§√§ kurjuutta ollut: muksuista on alati iloa ‚Ästjos sitten lis√§stressi√§kin ‚Ästja tutkimuksen saralla monenlaista tuli valmiiksi. Harrastuksille on j√§√§nyt aikaa vaihtelevasti, mutta n√§ist√§ kaikista tarkemmin sitten omissa kohdissaan.

Töiden paiskintaa

Kahden vuoden puolipäiväinen postdoccini pelikulttuurien tutkimuksen akatemiahankkeessa tuli juuri loppuunsa, joten nyt on palattava täysipäiväisesti opetushommiin Aallossa. En toki ole lopettamassa tutkimuksen tekemistä mihinkään ja pysyn hankkeessa roikkumassa edelleen jollain nimikkeellä, vaikka palkka lakkaakin juoksemasta. Ajan jakaminen kahden työpaikan välillä ei ole ollut mitenkään helppoa, ja opetustehtävien pakottavan luonteen vuoksi tutkimus on usein joutunut väistämään. 2018 oli aika kuiva julkaisujen suhteen, mutta viime vuonna pitkään limbossa roikkuneita papruja tuli pihalle peräti oikein mukavasti. Tässä näitä tärkeimpiä:

Olen laiska kirjoittelemaan mitään yksinäni, joten suurin osa on yhteisjulkaisuja muiden kanssa. Musiikissa julkaistun träkkeripläjäyksen tein kuitenkin ihan peräti itse. Yksin kirjoittamisessa on joitakin selviä etuja, kun muutoksia voi tehdä nopeasti, eikä erilaisia tyylejä tarvi sovitella yhteen. Toisaalta motivaatiota on vaikeampi pitää yllä, kun kaikesta on vastuussa lähinnä itselleen.

Skenepuuhat

T√§m√§ puoli oli j√§lleen hieman paitsiossa, mutta eip√§ sent√§√§n kokonaan. Suurin osa skenetyksest√§ni keskittyi j√§lleen PETSCII-grafiikan ymp√§rille muodossa tai toisessa: sain aikaiseksi jokusen kuvan ja pitk√§st√§ aikaa my√∂s entist√§ ehomman version editoristani. Samoille “markkinoille” tuntuu olevan jo kovasti tunkua, mutta ainakin toistaiseksi n√§kisin, ett√§ omassa kikkaleessani on sujuvin ty√∂nkulku, kunhan vaan jaksaa opetella niit√§ pikan√§pp√§imi√§. Ainoa varsinainen koodaamani demo oli Vammala Partyille Processingilla v√§s√§tty Machine Make Machine, jota ei tosin sen virallisemmin julkaistu.

Hieman meta-skenetyksen puolelle menee vuoden toinen merkkipaalu, demoskenen hakemus kotimaiseen elävän kulttuuriperinnön luetteloon. Suomen hanke on osa isompaa kokonaisuutta, jonka tavoitteena on saada demoskene UNESCO:n aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Oman osuuteni työryhmässä piti alkujaan olla pieni, mutta lopulta päädyin kirjoittamaan lähes koko hakemuksen ja hankkimaan sille tukijatkin. Katsotaan, miten käy!

Shakkivuosi

Innostus ja omat kyvyt ovat aaltoilleet stressitason mukaan, mutta shakkia tuli harjoiteltua ja pelattua j√§lleen verrattain ahkerasti. Osallistuin laskujeni mukaan ainakin nelj√§√§n viralliseen kilpailuun ja p√§√§lle viel√§ puistoshakin Helsingin mestaruuskisoihin. Mit√§√§n sanottavaa menestyst√§ ei edelleenk√§√§n herunut, mutta vahvuuslukuni (Selo) lipsahti sent√§√§n 1400:n p√§√§lle ja pari kertaa voitin jopa selv√§sti vahvempia pelaajia. Nurkissa alkaa olla jo sen verran paljon v√§lineist√∂√§, ett√§ koitan hillit√§ enimpi√§ hankintoja ‚Ästtoki perheeseen silti ilmaantui taas muutamat uudet napit sek√§ laudat, ja vissiin pari shakkikelloakin.

Tärkeämmässä roolissa olen joka tapauksessa ollut perheen varsinaisen lahjakkuuden huoltajana. Poitsu kuskasi tänä vuonna kotiin peräti kolme SM-mitalia, joista viimeinen oli se pitkään odotettu kulta koululaisten SM-kisoista Espoosta. Lisäksi pikashakista hopeaa keväällä ja nuorten SM:istä pronssia. Näiden ansiosta aukesi samalla mahdollisuus osallistua kansainvälisiin kisoihin, joihin ei vielä kuitenkaan pystytty repeämään aikataulujen takia. Vuosi loppui vielä mukavasti pääkaupunkiseudun tokaluokkalaisten jaettuun koululaismestaruuteen. 2020 tulee olemaan jälleen se vaikeampi joka toinen vuosi, kun samassa sarjassa ovat vastassa vuotta vanhemmat pelaajat.

Koneiden koppulointia ja hieman käyttöäkin

Huomattavan suuri osa vapaa-ajasta on seonnut tietokoneiden ja niiden ohjelmien säätämiseen. Tällä erää ei niinkään retroraudan äärellä kuten yleensä, vaan pikemminkin kohtuullisen tuoreiden PC-koneiden. Satunnaisesta päähänpistosta keväällä alkanut koneprojekti kasvoi lumipallon lailla, ja lopulta kaikki perheen käyttökoneet menivät vaihtoon. Osa virittelystä on ollut hieman tuskallista (ja kallista) kantapään kautta opettelua, mutta suurelta osin ihan hauskaakin, ja tunnen nyt olevani paremmin kartalla muisteista, näyttiksistä, prosuista ja muista nykytekniikan ihmeistä kuin pitkään aikaan.

Käytettyjen bisneskoneiden kunnostus ja myynti nousi 2019 entistä näkyvämmäksi kotimaisen tietoteollisuuden haaraksi, ja samoista markkinoista kamppailevat jo varmaankin kymmenet yrittelijät; katsotaan nyt sitten, alkavatko jossain vaiheessa pudotuspelit. HP:n raatoja meillekin hankittiin edullisuuden ja luotettavuuden nimissä, vaikka näin jälkiviisaana olisin ehkä tehnyt toisin, sillä merkkikoneiden laajennettavuus on vähän niin ja näin.

Alati kehittyvä Proton osoittautui isoksi jutuksi Linux-pelaajalle, kun ennen hankalan tunkkauksen takana olleet tuhannet Windows-pelit tulivat helposti saataville Steamin kautta. Vuoden merkittävimpiä kokemuksia olivat etenkin Inside sekä joskus ammoin hankkimani Tales of Monkey Island -sarja. Samalla vauhdilla rupesin hakkaamaan läpi muitakin Mankeja, eikä jäljellä ole enää kuin Escape, jonka karu 3D-grafiikka ja etenkin kankea ohjaus ovat toistaiseksi onnistuneet viivyttämään maaliin pääsyä.

Leffat: sitä sun tätä

Shakki- ja l√§nnenelokuvien vahtaaminen on jatkunut yh√§, tosin aiempaan verrattuna jokseenkin s√§√§st√∂liekill√§. N√§ist√§ saattaa taas joskus p√§√§ty√§ jotain julkaisuksi asti, kunhan sopiva tilaisuus tarjoutuu. Noin muuten ruudulla on py√∂rinyt j√§lleen paljon scifi√§ ja ihan vuoden loppua kohti hieman pukudraamaakin (Ylpeys ja ennakkoluulo -BD on tulossa postissa). Uusien sis√§lt√∂jen haalimisen sijasta olen palaillut j√§lleen my√∂s vanhojen klassikoiden √§√§relle: Alien toimi edelleen kuin h√§k√§, vaikka Scottin my√∂hemm√§t yritelm√§t kuinka hyv√§ns√§ ovatkin yritt√§neet paskoa sarjan maineen ūüôā

L√§nkk√§rivuoden parhaita aiemmin n√§kem√§tt√∂mi√§ teoksia oli tuoreehko The Sisters Brothers. Pitk√§√§n odottanut The Ballad of Buster Scruggs pit√§√§ n√§hd√§ viimeist√§√§n t√§n√§ vuonna ‚Ästsopiva tilaisuus voisi olla vaikkapa kev√§√§n l√§nkk√§rimaraton. Maratonit py√∂riv√§t vanhaan malliinsa ja katsojam√§√§r√§ oli sik√§li korkea, ett√§ eik√∂h√§n tuokin perinne tule hengiss√§ pidetty√§. Scifin puolella Aniara oli vaikuttavan kyyninen kuvaus ihmismielest√§, ja jostain syyst√§ aikanaan t√§ysin ohi mennyt Moon sekin vuoden parhaita kokemuksia. Er√§√§n√§ sivujuonteena katsastin viel√§ rillumarei-elokuvat.

Semmosta. 2020 pit√§√§ yritt√§√§ huolehtia hieman paremmin niin fyysisest√§ kuin psyykkisest√§kin terveydest√§ ‚Äď enemm√§n lepoa, jos vain suinkin mahdollista ja v√§hemm√§n stressaavaa silppua. Parempaa vuotta ja jaksamista kaikille muillekin ryytyneille!

Add comment January 1st, 2020

Sharp MZ goes chess

If you’ve ever looked into the second character set available on non-Japanese versions of Sharp MZ computers, such as the MZ-700, you’ve probably noticed how there’s an absurd collection of various game characters, such as smiling and grumpy faces consisting of four blocks. Since you couldn’t display pixel graphics before the PCG extension or the MZ-800, the engineers tried to soften the blow by offering some possibly useful bits and pieces for games. Among the curious mess there’s also a full 2×2 chess set. Here’s a quick mockup of how the board would have looked like (thanks to Tero for finding the combinations and the tip about Tiled).

One possible set of colors, Sharp has as many as eight to choose from(!).

The queen has a weird look on her face, so using the pedestal from the king would probably look better. Likewise, there are prettier combinations for the pawns if you make the knob out of two filled half-circles. Some of the pieces could accommodate stretching to 2×3 blocks, but probably not all of them.

Add comment December 31st, 2019

TŇ°ekkoslovakiat ja Kekkoslovakiat

Jaroslav ҆velchin Gaming the Iron Curtain: How Teenagers and Amateurs in Communist Chzechoslovakia Claimed the Medium of Computer Games on kiintoisa kurkistusikkuna rautaesiripun takaisen 1980-luvun TŇ°ekkoslovakian tietokoneharrastajien el√§m√§√§n. Retroaiheisia kirjoja julkaistaan t√§ll√§ hetkell√§ ennenn√§kem√§t√∂nt√§ tahtia, ja suuri osa niist√§ on v√§rikk√§it√§ kepeit√§ “kahvip√∂yt√§kirjoja”, joiden √§√§rell√§ voi nostalgisesti bongata nuoruutensa laitteita tai pelej√§. T√§m√§ opus edustaa kirjon toista √§√§rip√§√§t√§, akateemista aiheen tutkimusta, mist√§ kertoo osaltaan my√∂s arvovaltainen julkaisija MIT Press.

Manic Miner -henkinen kansi.

Siin√§ miss√§ l√§nkk√§rit saattoivat ‚Äď rahojen salliessa ‚Äď marssia kauppaan ostamaan itselleen kotitietokoneen, kamppaili It√§-Euroopan harrastaja monenlaisen niukkuuden parissa. Oma kansallinen mikrotietokoneiden tuotanto oli pitk√§√§n suunnattu l√§hinn√§ koulukoneisiin eik√§ muutenkaan riitt√§nyt kattamaan suurta kysynt√§√§, joten laitteita (etenkin Spectrumeja) on muiden saantikanavien lis√§ksi salakuljetettu ulkomaankomennuksilta. Pelit ovat puolestaan levinneet kopioina kaseteilla paljon helpommin kerhojen ja tuttujen v√§lityksell√§, ja rautaesiripusta huolimatta harrastajilla on ollut laajoja piraattipelikokoelmia. Tietokoneohjelmia koskevaa lains√§√§d√§nt√∂√§ ei ensinn√§k√§√§n ollut olemassa, mink√§ lis√§ksi it√§blokissa l√§ntisten tuotteiden oikeuksia tuskin olisi muutenkaan varjeltu.

Vaikka j√§rjestelm√§ ja paikka olivatkin kovin erilaiset kuin vaikka koto-Suomessa, ei kaikki sivuilla vastaan tuleva vaikuta kovin eksoottiselta. Pelej√§ kopioitiin ahkerasti t√§√§ll√§kin ja my√∂s keskustelut kotitietokoneiden “hy√∂dyllisist√§” k√§ytt√∂kohteista ovat tuttua kauraa. Kerhoja oli meill√§kin, tosin TŇ°ekkoslovakiassa niiden rooli n√§ytt√§√§ olleen huomattavasti suurempi, mink√§ lis√§ksi ne usein toimivat (ainakin nimellisesti) puolisotilaallisten j√§rjest√∂jen kuten Svazarmin alaisuudessa. Tietokonelehdist√∂n puuttuminen on ainakin todellinen ero: meill√§ Printti, C-lehti ja etenkin MikroBitti olivat laajasti luettuja merkitt√§vi√§ toimijoita tietokoneharrastuksen piiriss√§. Lehdist√∂n tarvetta paikkasivat TŇ°ekkoslovakiassa kerhojen j√§senlehdet, joista suosituimmat levisiv√§t varsinaisten kerhojen ulkopuolellekin.

Vaikka kirja onkin akateeminen, ei se ole mitenk√§√§n raskasta luettavaa tai yliteoreettinen. Jo alusta asti itselleni tuli vahva tuttuuden tunne, sill√§ l√§hestymistapa muistuttaa Petri Saarikosken Koneen Lumoa (2004), joka k√§sittelee suomalaista tietokoneharrastusta (nyky√§√§n ladattavissa ilmaiseksi t√§√§lt√§). Painetun kirjan lis√§ksi ҆velch on laittanut linjoille monenlaista mielenkiintoista lis√§materiaalia valokuvista peleihin, joihin voi tutustua osoitteessa http://ironcurtain.svelch.com/. T√§llaisia kirjoja lukisi mielell√§√§n lis√§√§kin, joten toivottavasti muut tietotekniikan paikallishistorian tutkijat inspiroituvat Gaming the Iron Curtainista ja tuovat omien maidensa kulttuuria samalla tavoin julki.

Add comment November 26th, 2019

Pikapetskarit Zoolle

Tänä viikonloppuna pidettiin taas Zoo-party Akaan Viialassa. Oli tarkoitus mennä paikalle toki, ja lippukin oli jo ostettuna, mutta miesflunssa iski päälle äärimmäisellä tarkkuudella niin, että kotiin oli jäätävä. Kyhästin sentään räkäisenä pari kuvaa kovatasoiseen PETSCII-kilpailuun:

Limpo on, kuten arvata saattaa, yritys sovittaa Limbon grafiikkaa merkkimuotoon. En sent√§√§n ruvennut laiskasti konvertoimaan ruutukaappausta, enk√§ edes piirt√§nyt l√§pi, vaikka referenssikuvaa tuli tietysti vilkuiltuakin. Taustan utuisen valoh√§myn kanssa piti nostaa k√§det pystyyn v√§litt√∂m√§sti, joten tein sitten tavanomaisen “gradientin” palkeista ‚Äď mink√§√§nlainen muu ditherointi palikkaresolla n√§ytt√§√§ yleens√§ karulta. Ukkeli osoittautui sekin haastavaksi tuossa koossa, mutta tuli siit√§ riitt√§v√§n tunnistettava, vaikka tukka n√§ytt√§√§kin l√§hinn√§ lippikselt√§. Olin niin tyytym√§t√∂n lopputulokseen, etten aluksi meinannut laittaa koko tekelett√§ edes kompoon. T√§ytemateriaalilla on kuitenkin oma arvonsa kompon hengiss√§ pit√§misess√§, eik√§ minulla ole mit√§√§n varjeltavaa graafikon mainettakaan, joten sinne vaan ūüôā

Oikealla n√§kyy puolestaan Revenge!, jota olin suunnitellut jo pidemm√§n aikaa ja hiukan luonnostellutkin paperille. Suunnitelmat meniv√§t tuttuun tapaan uusiksi, kun totesin, etteiv√§t ukkelit mahdu ruudulle ollenkaan; 40×25 merkki√§ on t√§llaiselle palikkaiselle pseudo-3D:lle kovin v√§h√§n tilaa. Yin/yang-hengess√§ toisen naaman piti olla musta ja toisen valkoinen, mutta idea ei oikein toiminut k√§yt√§nn√∂ss√§. R√§pl√§sin v√§rej√§ moneen kertaan uusiksi, kunnes lopulta oli pakko valita “helppo” reitti varjostuksen vuoksi, ja lopputuloksesta tuli harmaa ‚Ästmuille s√§vyille ei oikein ole sopivia liukuja olemassa.

edit: Arvaamatonta on yleis√∂… Kuvat per√§ti 4. ja 7.

Add comment October 6th, 2019

Crystal Dream 2: Chess Scene

Ever wondered how the chess game at the end of Triton’s old MS-DOS demo Crystal Dream 2 goes? If yes, I’m here to help! Can’t say for sure if the chessboard colors and orientation are right, but assuming they’re correct, here’s my best bet:

Black wins.

White has a losing position, with a rook against a queen and a piece down. The only hope of winning or even drawing is lost on the first move, when black captures the passed pawn with the knight and forks the rooks at the same time. White tries to pin the knight in front of the queen to save the other rook, but an in-between check breaks the pin. After losing the rook for a knight White’s position is hopeless, and he/she just aimlessly walks around with the king to avoid constant checks, until checkmated.

In glorious real-time flatshaded 3D here.

Add comment October 1st, 2019

Vammala Partyiltä palatessa

Viikonloppuna pidettiin taas Vammala Partyt ‚ÄstIkaalisissa. Ohessa omia kilpailutuotoksiani sek√§ Emilin PETSCII-kuva (Monster). Ajettavassa muodossa CSDb:n partysivulla. Menestyst√§ ei kompoissa irronnut, lukuun ottamatta YouTube-mashuppiani Slapsticksucker. Processingilla v√§k√§stetty√§ Demoa (Machine Make Machine) tuskin julkaistaan tuossa muodossaan sen virallisemmin, mutta itse effu n√§hnee viel√§ k√§ytt√∂√§ joskus.

Add comment July 28th, 2019

Maailman Ensimmäinen!

Jos jotain olen tutkimuksen parissa oppinut, niin sen, ett√§ mink√§√§n asian kutsuminen ensimm√§iseksi on vaarallista. Ensinn√§kin on aina mahdollista, ett√§ my√∂hemmin l√∂ytyy joku viel√§ aikaisempi, tuntematon edelt√§j√§, jolloin v√§ite muuttuu virheelliseksi. Toisekseen jonkin asian “ensimm√§isyys” on usein pikemminkin m√§√§rittely- kuin faktakysymys. T√§h√§n asiaan t√∂rm√§sin hyvin konkreettisesti etenkin kirjoittaessani varhaisista suomalaisista peleist√§ (Peliteollisuus-artikkeli ja Chesmac-p√§tk√§).

Mainosmiehiä ja raflaavia juttuja etsiviä toimittajia eivät tällaiset tutkimuseettiset kysymykset tietysti juuri liikuta, eivätkä he sen puoleen yleensä ole edes käsiteltävän aiheen asiantuntijoita. Mistä pääsemmekin tämänkertaisen ärsyyntymiseni juurille:

L√§hes kuka hyv√§ns√§ 80-luvulla kotitietokoneilla ohjelmoinut muistanee, etteiv√§t lapsille ja aloittelijoille suunnatut ohjelmointikirjat olleet mit√§√§n harvinaisuuksia tuolloin, 30 vuotta sitten. Tunnetuimpia aikalaisia olivat Usbornen kirjat, joista on suomenkielisi√§kin k√§√§nn√∂ksi√§. En usko, ett√§ kirjailija itse on n√§iden “maailman ensimm√§inen” -h√∂p√∂juttujen takana, vaan kyse on pikemminkin simppelist√§ myynninedist√§misest√§ ‚Äď konsulttiputiikki myy puhujia, Otava kirjoja, ja media halajaa klikkauksia.

2 comments October 12th, 2018

Levynkansia petskarina

Pelimuseon levynkansinäyttelyyn liittyvä PETSCII Disk Cover Competition päättyi juuri, ja tuttuun tapaan nepa-artistit olivat vääntäneet kilpailuun toinen toistaan komeampia ja kekseliäämpiä teosta. Vaikka työtapa olikin vapaa, niin oma edikkani oli ainoa valmiiksi tuettu, sillä sille oli valmis asetustiedosto ja pohja, jonka päälle omaa tekelettään pääsi väkertämään. Ihan kaikki graafikot eivät näemmä levynkannen ideaa ymmärtäneet, ja jokunen venytti sääntöjä oman makunsa mukaan, mutta eipä tämän mitään haudanvakavaa puurtamista pitänytkään olla.

Perinteinen levynkannen formaatti on ollut mustavalkoinen A4, joka on ollut helppo tykitt√§√§ eteenp√§in valokopiokoneella ilman laadun merkitt√§v√§√§ k√§rsimist√§. PETSCII:ll√§ piirt√§ess√§ er√§s ilmeinen haaste on se, ett√§ toinen puolisko pit√§√§ piirt√§√§ yl√∂salaisin, jolloin ei voi k√§ytt√§√§ esimerkiksi normaaleja kirjaimia. Editorini py√∂ritys- ja peilaustoiminnot helpottavat hommaa, mutta suunnittelu on silti t√§rke√§√§. Puoliskot voi toki tehd√§ itsen√§isin√§ kuvinaan, mutta hyv√§√§ karmaa ansaitsee sill√§, jos kaksipuolisuutta saa jotenkin nokkelasti hy√∂dynnetty√§. Itse ainakin yritin, oma tekele We’re one, but we’re the same (Bartman grew up) alla:

Add comment October 7th, 2018

Nepailua Vammala Partyillä

Jokavuotinen kes√§party on taas kunnialla lusittu, vaikka hiukan raatoisa olo vaivasikin jo ennen ja etenkin j√§lkeen ‚Äď helleaalto osui t√§ll√§kin kertaa juuri tuohon viikonloppuun, joten hiki on ollut ja nukkuminen v√§h√§n niin ja n√§in. Luovaa aikaa oli seonnut melkoisesti uuden kameli.net-serverin asennukseen, mutta palaan siihen aiheeseen my√∂hemmin. Merkitt√§vin saavutukseni t√§ll√§ er√§√§ lienee levykkeenheittokilpailun voitto, sill√§ onhan viime kerrasta jo useita vuosia. 90-luvulla ja viel√§ 2000-luvun alussa olin aina k√§rkikahinoissa, mutta uusien kilpakumppanien ja oman kangistumisen my√∂t√§ sijoitukset ovat olleet heikompia. Skenekompoihin tein kiireess√§ kaksi nepakuvaa, Kafkis (hires Multipaintilla) ja Posandeerit (PETSCII omalla edikalla), sek√§ Yzin kanssa viel√§ Tiskari-vitsidemon, joka sitten sattui voittamaan komponkin. Emil osallistui Lumpeet-kuvalla, joten perheest√§ oli my√∂s muuta edustusta.

Add comment July 16th, 2018

Previous Posts


Kommenttien virta

Aiheet