Ubuntu ja Applen alumiininäppis

September 12th, 2010

Uuden PC:n myötä piti tehdä päätöksiä siitä, mitä näppäimistöä jatkossa käyttää. Vanhat tutut PS-liitäntäiset eivät enää suoraan koneeseen mene, ja toisaalta tekisi mieli säästää pöytätilaa. Mac Mini -projektiin hankittu Applen mininäppis on hyvän kokoinen, tuntumaltaan ok ja kun käytän töissä MacBook Pro:ta, niin näppäinasettelukin olisi sama. Vaan Ubuntuhan käyttäytyy kuin kyseessä olisi PC-näppäimistö, vaikka laittelisi asetuksista mitä. Parin tunnin virittelyn jälkeen sain ongelman korjattua tyydyttävälle tasolle (leiska ei ole mikään täydellinen, mutta hyvä alku edes). Eli näin:

  • Gnomen näppäimistöasetuksista päälle Apple – Apple Aluminium keyboard (ISO)
  • Lataa tästä xmodmapille tekemäni näppäinkartta ja tallenna se kotihakemistoon nimelle .Xmodmap
  • Kun Gnome seuraavan kerran käynnistyy, se kysyy, ladataanko modmappi. Valitse .Xmodmap ja lisää se ladattaviin.

Tämän jälkeen useimpien erikoismerkkien pitäisi tulla normaalisti alttien kanssa, ja omput toimivat puolestaan alt-nappien korvikkeina, kuten loogisempaa onkin.

Filed under: laitteet,linux,mac

3 Comments Add your own

  • 1. Antti  |  October 17th, 2010 at 1:30 pm

    Kiitos tiedostosta. Käyttelen Applen Bluetooth-näppäimistöä Power PC Debian Linuxissa, ja ohjeittesi jälkeen vasen omppu alkoi tosiaan toimia alt-napin korvikkeena. Ja heti jo ennen modaamista toimivat erikoisnäpit niin kuin volumet ja eject.

    Sen sijaan mulla on vielä ongelmia oikean altin kanssa (se ei ole sen enempää oikea omppu kuin oikea oikea alt). Toistaiseksi käytellään siis ilman at-merkkiä, kaarisulkuja, hakasulkuja ja pystyviivaa.

    Saako tuota modaustasi muuten mitenkään pois päältä sen jälkeen kun sen on jo asentanut?

  • 2. Antti  |  October 17th, 2010 at 1:44 pm

    Vielä vastaus omaan kysymykseen, tuon saa pois yksinkertaisesti poistamalla .Xmodmap-tiedoston kotihakemistosta.

    Tällä Applen langattomalla näppäimistöllä siis ongelmaksi tulee, että modauksesi kanssa ei enää toimi oikea alt, jonka kanssa vuorostaan tulee monia tarpeellisia merkkejä (@$|[]).

    Ilmankaan en vielä tiedä, mistä tulee kaarisulut…Ehkei ongelma niin kauan kuin ei pidä koodata. 🙂

  • 3. marq  |  October 17th, 2010 at 3:49 pm

    Ilmeisesti ne keycodet ovat vaan sitten sen verran erilaiset langallisessa, että ei toimi suorilta. Jos haluaa ruveta säätämään, niin xev-komennolla näkee, minkä koodin kukin nappi antaa.

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet