Shuttle-kotelo uuteen käyttöön

December 16th, 2015

Edellisestä Shuttlestani kilahti emolevy reilu vuosi sitten, minkä jälkeen hankin kiireesti uuden – ja edelleen rohkeasti Shuttlen. Vanhasta raadosta jäi harmittavasti yli kaikenlaista käyttökelpoista osaa, kuten kotelo virtalähteineen, neljä gigaa DDR3 1333 -muistia sekä LGA1156-kantainen i5-prosessori (660 3,3 GHz), joten veronpalautusten saavuttua oli aika laittaa pieni rakenteluprojekti pystyyn.

Shuttleissa on omanlaisensa, hieman mini-ITX:ää suurempi ja microATX:ää pienempi emolevy. Ne ovat kuitenkin hankalia ja kalliita hankittavia, joten piti keksiä mieluummin jotain muuta. Kaikeksi onneksi koteloon sopii myös tavallinen mini-ITX-emppa: ruuvinreiät ja takapaneeli menevät oikeille kohdilleen. LGA1156-emoja ei ole hetkeen enää kaupassa myyty, mutta eBayltä tärppäsi kohtuuhintaan Intelin DH57JG. Seuraavassa kootusti joitakin projektissa vastaan tulleita haasteita:

  • Shuttlen oma jäähdytysjärjestelmä ei toimi laisinkaan, sillä prosessori istuu eri kohdassa. Härpättimen voi hyvillä mielin heittää hevon h…iin, ruuvata takaseinään tavallisen kotelotuulettimen ja prosessorille normaalin siilin+pöristimen.
  • Shuttlen vanha tuuletin käy sinänsä kotelotuulettimeksi, mutta se on inhottavan äänekäs, joten laitoin tilalle Coolinkin kelpo SWIF2:n (ks. kuvat).
  • Monet emolevyn liittimet (etenkin virtanapin/ledien) ovat aivan eri kohdissa, joten paikoitellen piti turvautua jatkojohtoihin.
  • Shuttlen oma etupaneeli liitettiin alkujaan pienellä liuskakaapelilla emolevyyn, mikä ei tietenkään tullut tässä kyseeseen. Pääsin siis oikein kolvaamaan, ja nyt etupaneelissa on onnistuneesti kaksi USB-porttia sekä äänet.
  • Hieman yllättäen DH57JG tukee vain low density -muisteja, joten kaupan hyllyltä hankittu tavallinen 2×4 gigaa ei toiminutkaan. eBay tuli taas apuun, eikä hintakaan ollut paha. Muistipaikkoja on hieman harmillisesti vain kaksi.
  • Tuuletinta ei ohjaa normaali kontrolleri, vaan sitä käsitellään Intelin oman MEI-rajapinnan kautta. Tämä vaati Linuxissa aika paljon selvittelyä ja jopa koodausta, mutta kuten toisesta postauksesta näkyy, ratkaisu löytyi.
  • Jostain syystä BIOSissa oli SATA-ohjaimelle päällä IDE-moodi. Tilalle AHCI ja nopeus kasvoi SSD:llä huomattavat 25%.

Mekaaninen kieputin sai siirtyä eläkkeelle ja uutena käyttislevynä palvelee tuttuun tapaan 250-gigainen Samsung EVO 850. SATA2-ohjain ei levyn kanssa ihan täyteen vauhtiin yllä – käytännössä kone tuntuu kuitenkin mukavan sujuvalta ja ohjelmat lähtevät sekunnissa tai kahdessa päälle. Buuttia hidastaa pääosin BIOSin kuhniminen; virtanapista työpöydälle päästään silti noin 17 sekunnissa. Tämänhetkinen neljä gigaa riittää normaaliin käyttöön, mutta kunhan paketti saapuu, niin muisti päivittyy varmuuden vuoksi täyteen kahdeksaan.

Oliko tässä sitten mitään järkeä? Kovin kallis projektista ei lopulta tullut: SSD maksoi satasen, emolevy 80 euroa, uusi tuuletin kympin ja muistit 40 eukkia (kaikki nämä posteineen). Kaikki muu löytyi pääosin nurkista, joten kokonaiskustannukset jäivät reiluun pariinsataan. Vanhoillakin muisteilla pärjäisi ja SSD voisi olla satunnaisessa käytössä pienempikin, joten minimissään olisi riittänyt n. 150 euroa. Työtunteja sekosi melko tavalla, mutta niille ei tällaisessa harrastusprojektissa voi laskea hintaa – sivumennen tuli opittua kaikenlaista PC-komponenteista, Linuxista sekä äänenvaimennuksesta.

shuttleyla shuttlesivu

Filed under: laitteet

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet