Meediakylttyyri

January 29th, 2011

Pitkän tahkoamisen jälkeen lukulistalta poistui Douglas Kellnerin Media Culture (1995). Alan perusteoksia, joka olisi varmaan pitänyt lukea jo aikapäiviä sitten, mutta parempi myöhään jne. Vuonna 1995, kuusitoista vuotta sitten, maailma on näyttänyt erilaiselta, joten käsiteltävät ilmiöt eivät ole enää läheskään yhtä ajankohtaisia: Madonna ja Michael Jackson ovat kadonneet kartalta, rap-musiikki on muuttanut muotoaan, eivätkä Beavis ja Butt-head enää aiheuta pahennusta (South Park herätti vastaavaa kohua vuosikymmen myöhemmin).

Oppikirjaksi – tai ainakin oppikirjana käytettäväksi teokseksi – Media Culture on yllättävän poliittinen. Näkökulmaa voisi väittää jopa vasemmistolaiseksi, sillä demokratiaa, ihmisoikeuksia ja vähemmistöjen oikeuksia korostetaan joka välissä. Vastaavasti Reaganin ja vanhemman Bushin konservatiivinen hallinto saa jyrkän tuomion kautta linjan. Kovin toiveikkaasti ei Kellner suhtaudu myöskään Clintoniin. Positiivista nähdä tällaista vastanäkökulmaa amerikkalaisessa kirjassa, vaikka välillä analyyttinen ote unohtuu politikoinnin tieltä.

Kellner kutsuu tutkimusmetodiaan nimellä diagnostic critique ja soveltaa sitä aikansa populaarikulttuurin ilmiöihin kuten Ramboon, Madonnaan ja cyberpunkiin. Harmi kyllä metodi tulee esille lähinnä esimerkkien kautta, eikä sitä ole eksplisiittisesti esitelty missään. Ajatuksia aiheesta kyllä herää, mutta jos samaa metodia haluaisi soveltaa itse, pitää se kasailla palasista.

Filed under: kirjat

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet