Johnsonin piirikunnan sota

February 10th, 2017

Johnson County Warina tunnettu, n. 1890 käyty kahakka on innoittanut lukuisia lännenelokuvia enemmän ja vähemmän suorasti. Lyhyesti ja ytimekkäästi kerrattuna kyseessä oli Wyomingin suurten karjatilallisten sekä uudisasukkaiden – joita syytettiin karjavarkaiksi – välinen konflikti, johon osallistuivat myös Teksasista palkatut pyssymiehet. Lopulta paikalle kutsuttiin liittovaltion joukot rauhoittamaan tilannetta. Ajalle tyypilliseen tapaan käytännössä kukaan ei joutunut lopulta edesvastuuseen murhista. Aiheesta on nyt tullut katseltua useampi leffa, joista tässä listaa:

  • The Virginian (1946). Varsin tavanomainen fiftaripätkä, jossa ei oikeastaan oteta kantaa siihen, ketkä olivat konfliktin hyviksiä tai pahiksia. Etäiseksi jäävä karjavarkaiden porukka ei oikein edusta kumpaakaan puolta.
  • Devil’s Doorway (1950). Mann sekoitti soppaan aika poikkeuksellisiakin aiheita, sillä mukana on sisällissodan jälkilöylyjä sekä intiaanien syrjintää. Syyllinen on tällä kertaa ahne rasistinen lakimies. Ranchin piiritys, lammasfarmarit ja ratsuväki ovat suorimmat viittaukset oikeisiin tapahtumiin.
  • Shane (1953). Etäisten laaksojen mies on varmaankin tunnetuin aiheesta kertova elokuva. Nimet ja tapahtumat ovat pitkälti kuvitteellisia, mutta uudisasukkaiden ahdinko karjatilallisten puristuksessa on sentään esillä. Pale Rider siirsi samat kuviot kullankaivajien kontekstiin.
  • The Redhead from Wyoming (1953). Tästä ei oikein jäänyt muuta mieleen kuin saluunanpitäjää esittävä Maureen O’Hara, joka ei juurikaan muistuta oikeaa Cattle Katea (joka hirtettiin syytettynä karjavarkaudesta).
  • Heaven’s Gate (1980). Lähinnä floppaamisestaan tunnettu Ciminon suurelokuva on itse asiassa varsin hyvä, etenkin jos katsoo leikkelemättömän pitkän version. Useimmat henkilöt ovat oikeilla nimillä, ja Heaven’s Gate lieneekin kaikista elokuvista lähinnä tositapahtumia, vaikkei sekään kovin tarkasti. Sympatiat ovat vahvasti pientilallisten puolella.
  • Johnson County War (2002). Ikäänsä vanhemmalta näyttävä melkein kolmen tunnin tv-draama, joka perustuu ainakin löyhästi todellisuuteen. Päähenkilöt, Hammettin veljekset, ovat mitä ilmeisimmin täysin kuvitteellisia hahmoja. Sympatiat tässäkin pientilallisten puolella.

Viittauksia Johnsonin piirimestaruuskisoihin on lisäksi tullut vastaan jokusessa leffassa. True Gritissä Rooster Cogburnin mainitaan osallistuneen kapinaan, Gunsmokessa pyssymiehet pakenevat Wyomingista, ja mainio Day of the Outlaw sijoittuu sekin piikkilankojen repimään territorioon. Ehkä mielenkiintoisin skaala on tullut Ella “Cattle Kate” Watsonin osaksi: Johnson County Warissa Ella on rääväsuinen prostituoitu, Heaven’s Gatessa hienostunut (mutta edelleen prostituoitu) ja Redheadissa siivommin vain kapakan emäntä – todellinen henkilö oli ilmeisesti kuitenkin vain karjankasvattaja.

Filed under: leffat

3 Comments Add your own

  • 1. tero  |  February 11th, 2017 at 1:18 pm

    Voisi tietysti lisätä, että The Virginian perustuu Owen Wisterin saman nimiseen kirjaan, jota (Wikipedia!) pidetään ensimmäisenä “varsinaisena” länkkäriromaanina erotuksena aiempaan köykäiseen viihteeseen ja/tai muuten vain ajankohtaan sijoittuviin tarinoihin.

    Paljon kopioitu aihe olisi sitten enemmän tai vähemmän sävyttänyt koko myöhempää genreä, vaikka niissä ei Johnson County Waria suoraan käsiteltäisikään. Väliin mahtuu tietenkin paljon muutakin kirjallisuutta.

    Luulisi kyllä että myöhemmät elokuvat kuten Heaven’s Gate ohittavat Virginialaisen vaikutuksen ja ammentavat enemmän historiasta.

    Kirja on tietenkin lukematta, niin oma mielipide tästä on jäänyt muodostamatta. Elokuva oli kyllä aika vaisu tekele ja tuskinpa kirjakaan kauheasti nykylukijaa innostaa.

  • 2. marq  |  February 11th, 2017 at 10:53 pm

    Nimellä “The Virginian” löytyy aika lukuisakin joukko leffoja ym., jopa vuodelta 1914 asti.

  • 3. Juha  |  June 18th, 2019 at 7:19 pm

    Faktoja Wikipediassa on vain englanniksi: https://en.wikipedia.org/wiki/Johnson_County_War .
    Heaven’s Gate -elokuvan päähenkilöt oikeasti lynkattiin heti aluksi, eli varsin vapaasti mukaeltu

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet