PowerBook goes Ubuntu

February 10th, 2011

PPC-Linux on jäähtynyt viime vuosina, kun harrastajien mielenkiinto on siirtynyt hiljalleen muille laitteille, mikä näkyy mm. siinä, että distrot eivät tue rautaa suoraan tai edes asennu järin helposti. Lukuisat ovat ne foorumien keskustelut, joissa asennuksen lopputuloksena on ollut musta ruutu tai vähintäänkin surkeasti toimiva X-ikkunointi. Riittävästi virittämällä ja googlettamalla voi kuitenkin kiertää useimmat ongelmat. Ei ehkä heikkohermoisen puuhaa, mutta on tässä toisaalta omaa hauskuuttaankin, kun joutuu tekemään salapoliisintyötä. Tällaista on tullut vastaan toistaiseksi Ubuntu 10.04:n ja PowerBook G4:n kanssa:

 • Suominäppis toimii joko PC-mäisesti tai sitten hyvin huonosti. Taannoinen postaukseni koskien Mac Miniä pätee PBookillakin.
 • pbbuttonsd asentui sentään vakiona ja futaa kohtuullisesti. Jos haluaa erikoisnapit toimimaan suoraan ilman fn:ää, niin konffitiedostoon fnkeyslast fnkeysfirstin tilalle.
 • Ilman ulkoista hiirtä tulee tukala olo, kun hiiressä on vain yksi nappi. Eniten säätövaraa antoi mouseemu, jolla voi laittaa keski- ja oikean napin joko johonkin näppäimeen tai ctrl/omppu-klikkauksen taakse.
 • Huawein E220-mokkula ei toimi suoraan, mutta usb-modeswitchin asennus korjasi kaiken
 • Selaimista nopein on Opera, myös JavaScriptissä (ainakin SunSpiderin mukaan). Viimeinen PPC:tä tukeva versio on 10.63.
 • Äänet toimivat suorilta hyvin, myös voimakkuussäätö
 • Suureksi yllätyksekseni sekä video-overlayn että kiihdytetyn – vaikkakin bugisen – OpenGL:n saa toimimaan ainakin tällä Radeon 9700:lla. Jujuna on laittaa /etc/yaboot.confin append-rivin perään seuraava rimpsu: radeon.modeset=0 radeon.agpmode=1 video=radeonfb:off (edit: kannattanee ottaa toi video=radeonfb:off veke)
 • Flash tökkii, kuten odotinkin. Gnashin ja selainpluginin asentamalla ainakin perusmainosroska näkyy, mutta Youtube ei.
 • VLC on ikävästi vanha versio (Ubuntu 10.10:ssä olisi tuoreempi), joten se ei osaa näyttää Youtube-videoita suoraan. Ainoaksi ratkaisuksi tällä hetkellä keksin youtube-dl:n, joka sekin kannattaa käydä hakemassa kotisivulta eikä asentaa paketinhallinnasta.
 • DVD:t toistuvat asentamalla ensin libdvdread4 ja sen jälkeen vielä ajamalla /usr/share/docs/libdvdread4:n alta löytyvä skripti
 • Linuxin puolella gamma-asetus on pienempi kuin OS X:ssä, joten ruutu näyttää vähän pimeältä. Ennen kuin keksin jotain hienostuneempaa, niin laitoin käynnistysskripteihin: xgamma -gamma 1.1
 • Ulkoista näyttöä voi kronkkia Preferences – Monitorsin kautta ja sen saa päälle. Jatkettu työpöytä vaatii leveän virtuaaliruudun, jonka asetuskikkare kyllä tekeekin, mutta ei tarpeeksi suurta. Siispä itse puukottamaan paikkaan /etc/X11/xorg.conf
 • Gnomen paneelit saa ulkoiseen näyttöön alt pohjassa raahaamalla
 • Kaikki aiemmat ja uudet kokemukseni viittaavat siihen, että sleeppi ei toimi. Jotain purkkaratkaisuja löytyy sieltä täältä, jos haluaa askarrella. Läppärissä vähän ikävä juttu, mutta tällaisessa harrasteprojektissa voi antaa monenlaista anteeksikin 🙂

Akkukäytöstä ja virransäästöstä en osaa sanoa vielä mitään, kun akku ei ole saapunut testattavaksi. Perinteisesti Linux syö akun selvästi nopeammin kuin OS X. Toinen toistaiseksi kokeilematta jäänyt on Java. Kyllä sen yleensä lopulta PPC:lläkin pystyyn saa, mutta lopputulos voi hitaan/olemattoman JIT:n johdosta olla tuskallisen hidas.

Filed under: laitteet,linux,mac

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet