Maailman Ensimmäinen!

October 12th, 2018

Jos jotain olen tutkimuksen parissa oppinut, niin sen, että minkään asian kutsuminen ensimmäiseksi on vaarallista. Ensinnäkin on aina mahdollista, että myöhemmin löytyy joku vielä aikaisempi, tuntematon edeltäjä, jolloin väite muuttuu virheelliseksi. Toisekseen jonkin asian “ensimmäisyys” on usein pikemminkin määrittely- kuin faktakysymys. Tähän asiaan törmäsin hyvin konkreettisesti etenkin kirjoittaessani varhaisista suomalaisista peleistä (Peliteollisuus-artikkeli ja Chesmac-pätkä).

Mainosmiehiä ja raflaavia juttuja etsiviä toimittajia eivät tällaiset tutkimuseettiset kysymykset tietysti juuri liikuta, eivätkä he sen puoleen yleensä ole edes käsiteltävän aiheen asiantuntijoita. Mistä pääsemmekin tämänkertaisen ärsyyntymiseni juurille:

Lähes kuka hyvänsä 80-luvulla kotitietokoneilla ohjelmoinut muistanee, etteivät lapsille ja aloittelijoille suunnatut ohjelmointikirjat olleet mitään harvinaisuuksia tuolloin, 30 vuotta sitten. Tunnetuimpia aikalaisia olivat Usbornen kirjat, joista on suomenkielisiäkin käännöksiä. En usko, että kirjailija itse on näiden “maailman ensimmäinen” -höpöjuttujen takana, vaan kyse on pikemminkin simppelistä myynninedistämisestä – konsulttiputiikki myy puhujia, Otava kirjoja, ja media halajaa klikkauksia.

Filed under: filosofointi,retro,sekalaista,tutkimus

2 Comments Add your own

 • 1. marq  |  October 15th, 2018 at 8:41 am

  … vaikka on kyllä niinkin, ettei kirjailija ole edes yrittänyt oikoa virheitä. Varmasti on nähnyt nämä julkaisut kaikki.

 • 2. Reima  |  October 20th, 2019 at 3:51 pm

  Tässä on käsittääkseni asian ydin: “Mainosmiehiä ja raflaavia juttuja etsiviä toimittajia eivät tällaiset tutkimuseettiset kysymykset tietysti juuri liikuta, ”
  Ja tässä:
  “Toisekseen jonkin asian “ensimmäisyys” on usein pikemminkin määrittely- kuin faktakysymys.”

  Yksi näkökulma tosin jäi postauksessasi vaille huomiota. Ensimmäiseksi julistautuminen saattaa innostaa jonkun muun avautumaan tai tuomaan lisää faktoja keskusteluun, esittämään vaihtoehtoisia ensimmäisiä. Se siis voi lopulta hyödyttää historian tutkimista ja dokumentointia.

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet