Nvidia G3D marks in glorious PETSCII, part 2

An update of my older post about recent Nvidia cards’ G3D marks (which, again, might be realistic or not). Some of the old figures had changed, and of course the new Ampere cards are of interest. Still PETSCII, but as the image has grown too big, not directly viewable on a real C-64 any longer ūüôĀ

Hard numbers backed up by facts.

Super, Ti and such models excluded in order to avoid clutter, but in this benchmark at least the 2080 Ti is as fast as the 3070, and the 1080 Ti almost reaches the 2080. The 1030 looks a bit better than last time and, judging by my own experiences, its placement is more realistic now. The next update will probably come after the low-end Amperes arrive.

Add comment October 30th, 2020

Revisiting the compositor script

After some recent updates it seems my old compositor toggle script may not work on all setups ‚Äď for example two of mine. Marco doesn’t react to the compositor setting change or even the graphical Window Settings preference. Need to do things a bit more complicated way then:

#!/bin/sh

case $1 in
on)
	gsettings set org.mate.Marco.general compositing-manager true
	gsettings set com.linuxmint.desktop mate-window-manager marco-composite
	marco --replace &
	nvidia-settings --assign CurrentMetaMode="nvidia-auto-select +0+0 { ForceCompositionPipeline=On }"
	;;
off)
	gsettings set org.mate.Marco.general compositing-manager false
	gsettings set com.linuxmint.desktop mate-window-manager marco
	marco --replace &
	nvidia-settings --assign CurrentMetaMode="nvidia-auto-select +0+0 { ForceCompositionPipeline=Off }"
	;;
esac

Again, call it something like compositor.sh, copy it to /usr/local/bin and chmod a+x compositor.sh as root. The parameters on and off will toggle the compositing.

As a sidenote, the compositor started getting stuck in several situations on my main machine: turning the screen off and on would make the GUI get stuck, and likewise for display sleep. Updating to a newer driver version (455.23.04) seems to have remedied the situation.

Add comment October 29th, 2020

Kromikirja palaa juurilleen

Hankin Acer C710 -Chromebookin muistaakseni 2013 ja se palveli kohtuullisen hyvin kevyess√§ k√§yt√∂ss√§ jokusen vuoden. Isona plussana mallissa olivat kohtuullisen t√§ysi n√§ppis (my√∂hempi√§ karsittiin), vaihdettavat muistit ja normaali 2,5″ kiintolevy, joka oli helppo vaihtaa SSD:hen. Kehitt√§j√§moodi ja Crouton kohensivat kummasti el√§m√§nlaatua, kun Chrome OS:n rinnalle sai py√∂rim√§√§n Linux-softat, jotka t√§ydensiv√§t rajallista ohjelmavalkoimaa. Jossain vaiheessa totesin, ettei Chrome OS oikeastaan tehnyt mit√§√§n itselleni hy√∂dyllist√§, joten asentelin koneeseen SeaBIOSin ja normaalin Mintin, joka toimikin kelpo lailla lukuun ottamatta valmiustilaa.

Aika ajoi kuitenkin lopulta Chromebookin ohi, kun tehot alkoivat k√§yd√§ riitt√§m√§tt√∂miksi ja akkukin hiljalleen lerpahti. Kone oli k√§yt√§nn√∂ss√§ joutilaana kaapissa muutaman vuoden, kunnes p√§√§tin entis√∂id√§ sen alkuper√§iseen asuunsa: tarrat vek (tunnin kihnutus) ja Mintin tilalle takaisin Chrome OS. J√§lkimm√§inen teht√§v√§ vaikutti l√§hes toivottomalta, koska olin joko tuhonnut tai hukannut j√§rjestelm√§n palautusimagen, eik√§ laitetta periaatteessa palauteta ilman sit√§ luonnontilaan. Ohjeiden avulla sain kuitenkin firmiksen takaisin, sill√§ asennusskripti osasi ladata ja modifioida alkuper√§isen tiedoston ‚Äď ainakin C710:lle.

Ihan helposti palautus ei sittenk√§√§n tapahtunut, sill√§ k√§yttis palautetaan viel√§ erikseen ja siihen tarvittava ty√∂kalu ei toiminut Linuxilla. Googlaus auttoi j√§lleen ja sain tehty√§ palautustikun onnistuneesti … paitsi ett√§ kaksi ensinn√§ kokeilemaani tikkua eiv√§t toimineet syyst√§ tai toisesta. Lopulta sent√§√§n Kingstonin vanha r√§hj√§inen DataTraveler osoittautui toimivaksi.

N√§in vanhat Chromebookit eiv√§t ole en√§√§ p√§ivitysten piiriss√§, vaikka rauta sin√§ns√§ ei olekaan juuri heikompaa kuin huonoimmissa uusissa ‘bookeissa. Chrome OS j√§√§ niin ollen versioon 65.x, joka ei valitettavasti riit√§ uusiin kiinnostaviin ominaisuuksiin, kuten Android- ja Linux-softien ajamiseen. Ik√§ painaa konetta muutenkin pahasti, joten se luultavasti p√§√§see jo viett√§m√§√§n el√§kep√§ivi√§√§n kaapin nurkkaan ilman ty√∂velvoitteita.

Luonnontilainen Acer C710 “Parrot”.

Add comment October 16th, 2020

Sound Blaster Play! 3 pikaisessa Linux-testissä

Hankinpa tuollaisenkin kalikan mielenkiinnosta ja kaiken varalta, kun 23 euron hinta ei p√§√§t√§ huimannut. Kiinnosti my√∂s se, kuinka hyvin tai huonosti h√§n on tuettu Linuxissa. Siisp√§ t√§rkein alta pois: toimii ihan hyvin. Mit√§√§n massiivista testailua en parin tunnin aikana ehtinyt tehd√§, mutta ainakin videoiden, √§mpp√§rien ja pelien √§√§net toimivat kakomatta niin kuulokkeilla kuin kajarillakin. Luurini ovat 120-ohmiset, mik√§ on monille pikkulaitteille, kuten k√§nnyk√∂ille liian paljon, mutta Creative jaksoi noitakin riitt√§v√§sti puskea ‚Äď kovin paljon kankeammalla kuormalla v√§ltt√§m√§tt√§ ei.

Windowsille ja Mäkeille on softa, jolla voi säätää pulikan asetuksia, joista merkittävä olisi lähinnä kuulokkeiden impedanssin valinta (ajureita on sen puoleen parjattukin ja sekalaisiin ongelmiin on ehdotettu ratkaisuksi geneerisen USB-ääniajurin käyttöä). Oletuksena käytössä on äänekkäämpi moodi, mikä omille luureilleni hyvin sopikin, mutta joka voisi olla liikaa vaikkapa korvanapeille. Joissakin arvioissa on valitettu suhinasta, jota ainakaan omassa Plasterissani ei ilmennyt. Aivan täysiä pisteitä kalikka ei saa äänenlaadusta, sillä jotain pikku rohinoita hiljaisissa äänissä erotti jopa minun puukorvani; näyttökortti ja prosessori eivät sentään kuuluneet läpi. 3,5 mm ulostulon lisäksi mukana on samanlainen liitäntä mikrofonille, josta voin yksittäisen kokeilun perusteella sanoa lähinnä, että toimii: ääntä tallentuu.

Itselläni ei tälle ole juuri välitöntä käyttöä, mutta ei sellaisia tarvitse sentään väkisin keksiä: häiriöisen tai huonosti tuetun sisäisen äänipiirin korvaaja, mikkisisäänmeno laitteeseen, josta se puuttuu, tai pelastaja siihen kammottavaan hetkeen, kun läppärin hentoinen kuulokeliitin tärvääntyy. Kokonsa puolesta Play kulkee kätevästi mukana eikä vie pöydältä juuri tilaa. Liittimen ja Blasterin välissä oleva johdonpätkä helpottaa sijoittelua ja tarjoaa hieman turvaa USB-portille. Tähän hintaan ei ihan ihmeitä voi kuvitella saavansa, joten kunnollista USB-äänäriä halajavan kannattaa suosiolla pulittaa se muutama kymppi enemmän.

Eipä ole paljon nähtävää.

Add comment October 1st, 2020

Another VLC blanking issue

I’ve addressed VLC+screen blanking issues (screen blanks even if VLC should keep the screensaver off) before, but this time the old trick didn’t work. The “disable screensaver” setting was on as it is by default, but still the video started turning black after a while. After some googling it seems someone somewhere has broken VLC default settings and commented out the following line in the settings file, .config/vlc/vlcrc:

disable-screensaver=1

Removing the hash (#) sign seems to remedy the situation and the screen stays on as it should. Curiously, the setting is commented out on another computer too, but the blanking doesn’t kick in there. Curiously, saving the prefs from the GUI comments the line out again. I’ll get back to this if I find out anything.


VLC piment√§√§ ruudun, vaikka “disable screensaver” on p√§√§ll√§ asetuksista. Mit√§s t√§m√§ on? Kyse voi olla t√§st√§, mutta jos ei, niin kannattaa tsekata asetustiedosto .config/vlc/vlcrc ja poistaa risuaita seuraavalta rivilt√§:

disable-screensaver=1

Tämä ei taida olla valitettavasti kovin pysyvä ratkaisu, sillä asetusten tallentaminen käyttöliittymästä laittaa kommenttimerkin takaisin. Kerron, jos jotain uutta ilmenee.

Mockup of the issue / Havainnollistava kuva ongelmasta

Add comment September 26th, 2020

Mint 20, minulleko? Ei kiitos.

Jälleen kerran tuli työn alle uusi läppäriprojekti, kun kierrosta poistuneesta Dell Latitude E7270:stä piti tekemän itselleni liikkuvaa työasemaa. Linux Minttiä koneeseen toki, mutta päätin saman tien päivittää tuoreimpaan eli versioon 20, josta ei ollut vielä muuten kokemusta. Muutaman päivän kokemusten jälkeen tunnustin tosiasiat, vedin koneen sileäksi ja asensin tilalle hyväksi todetun 19.3:n. Jaa että miksikö?

  • Javan JOGL ja sit√§ my√∂t√§ Processingin rautakiihdytetty 2D sek√§ 3D eiv√§t toimi.
  • Varmaankin edelliseen liittyen OpenGL-ohjelmien kanssa on v√§h√§n kaikenlaista muutakin ep√§m√§√§r√§ist√§ pykimist√§, kuten mustia ruutuja.
  • Viimeisimm√§n p√§ivityksen my√∂t√§ hajosi my√∂s Steam, mik√§ oli aika lailla viimeinen pisara. Veikkaan n√§iden kyseisten kompurointien johtuvan ep√§onnisesta Mesan, X11:n tai kernelin versiosta, mutta motivaatio syv√§llisemp√§√§n selvittelyyn puuttuu.
  • Chromium on heivattu paketinhallinnasta ja tilalle tuputetaan Firefoxia. T√§m√§ ei ole sen tyylist√§ valinnanvapautta, jota Linux-k√§yt√∂lt√§ni haen.
  • Kaikenlaisia legacy-kirjastoja on niin ik√§√§n h√§vitetty pakettitarjonnasta, mik√§ on tavallaan ymm√§rrett√§v√§√§, mutta samalla rikkoo v√§ist√§m√§tt√§ joidenkin vanhojen ohjelmien yhteensopivuuden.

Tahdon uskoa, ett√§ n√§m√§ ovat tuoreen version lastentauteja, jotka ajan oloon ainakin osittain ratkotaan (paitsi kenties ideologiselta haiskahtava Chromium-kupru, jonka sent√§√§n sai ohitettua PPA:n avulla). Juuri t√§ll√§ hetkell√§ tilanne on kuitenkin se, ett√§ tarvitsen l√§pp√§rin oikeaan k√§ytt√∂√∂n enk√§ lelutukseen, joten yritet√§√§np√§ uudestaan joskus toiste ‚Äď eik√§ tuotantokoneella.

Add comment September 23rd, 2020

Suspend/Sleep/Chromium/Chrome/Linux/Corruption

Just in case someone else is trying to google the same issue and does not find a solution. Chromium 85.0.4183.83 seems to be a rather bad update, as after returning from suspend the graphics are completely corrupted and the only “solution” is to restart the browser. The problem is not limited to Chromium only, but manifests itself with Chrome as well. Dunno if this is only Nvidia-related, but at least the driver version didn’t matter.

Here’s a solution that actually seems to work: start Chromium with the parameter –use-gl=desktop


Chromium 85.0.4183.83 -p√§ivitys p√§√§tti ryhty√§ sotkemaan grafiikkansa valmiustilasta palatessa. Sama koskee Chromea ‚Äď en tied√§, onko ongelma vain Nvidiaan liittyv√§, mutta ainakaan ajurin versiolla ei tunnu olevan merkityst√§. Onneksi ratkaisukin l√∂ytyi: Chromiumin kun k√§ynnist√§√§ parametrin –use-gl=desktop kera, niin tuntuu taas toimivan.

Melko vekkulin näköinen Facebook, muttei paljon naurattanut tänä aamuna.

edit: Found a better solution than the Vulkan trick!

edit2: Tried –use-cmd-decoder=validating instead. Didn’t work ūüôĀ

Add comment September 13th, 2020

GeeHorse NYT

Pikaisesti ensimm√§isi√§ kokemuksia GeForce NOW -palvelun toiminnasta Linuxilla. Lyhyesti ja ytimekk√§√§sti: pient√§ s√§√§t√∂√§ vaatii, mutta toimii kyll√§. Chrome OS -tuen my√∂t√§ pelipalveluun ilmaantui samalla v√§hin √§√§nin my√∂s Linux-tuki, vaikkei sit√§ miss√§√§n pahemmin mainostetakaan. Selaimena pit√§√§ olla tuoreehko Chrome ‚Äď yht√§ lailla toimi Chromium, joka laitetaan teeskentelem√§√§n Chrome OS:√§√§, mutta sen enemp√§√§ virittely√§ ei sitten tarvitakaan. Ohjeet esimerkiksi t√§√§ll√§. Kirjautuminen tarvitsee tunnarin (FB riitt√§√§ sekin), mink√§ j√§lkeen silmien eteen aukenee t√§llainen n√§kym√§:

Näkymä selaimessa

Ideahan on siis, että voit pelata omia pelejäsi Steamista, Epic Lames Storesta ym. Renderöinti tapahtuu siellä jossain Nvidian tehoveivillä ja netin yli streamataan videota, joten asiakaspäässä ei tarvita järin kummoista rautaa. Tuettuja pelejä onkin jo paljon, mutta omassa Steam-kirjastossani osumia oli silti harmillisen vähän; kokeiluun lähti Nex Machina, joka toimi ihan mukavasti, vaikka tällaiseen peliin verkon tuoma pikku lägi ei olekaan järin tervetullut.

Ilmaisella tunnarilla saa tunnin pelisessioita ja joutuu mahdollisesti jonottamaan, siin√§ miss√§ 5,49‚ā¨ kuussa sijoittamalla saa nopeammat aksut, pidemm√§t sessiot ja RTX-tuen. T√§m√§n perusteella en ole viel√§ latomassa taaloja tiskiin, mutta katsotaan tilannetta pidemm√§n p√§√§lle. Saisihan t√§ll√§ ainakin joitakin Windows-pelej√§ toimimaan, jos pakottava tarve olisi. Ihan tasainen GeForce NOW:n tie ei ole ollut, sill√§ kev√§√§ll√§ osa mukana olleista julkaisijoista, Activision Blizzard ja 2K Games, l√§htiv√§t l√§tkim√§√§n palvelusta peleineen.

Add comment August 26th, 2020

Kaiken maailman päivystävä MS-DOSetti-kohudesantti

P√§√§t√∂s oli tehty jo viime viikolla, mutta sain vasta eilen virallisen vahvistuksen sille, ett√§ hakemukseni digitaalisen kulttuurin dosentuuriin Turun yliopistolle hyv√§ksyttiin. Ihan tervetullut valopilkku t√§h√§n ryydytt√§v√§√§n koronavuoteen sek√§ samalla merkki akateemisesta aikuistumisesta loputtomalta tuntuneen jatko-opiskelu- ja postdoc-limbon j√§lkeen. Vaikka dosentin titteli√§ onkin vedetty lokaan yht√§√§ll√§ p√§√§ministerien ja toisaalla “kohudosentin” toimesta, on sill√§ viel√§ ainakin asiaa tuntevien parissa positiivinen merkitys.

Mit√§ t√§st√§ sitten seuraa? Eip√§ v√§litt√∂m√§sti juuri mit√§√§n, sill√§ dosentuurin mukana ei tule automaattisesti sen enemp√§√§ palkkaa kuin velvoitteitakaan. Muodollisesti dosentuuri p√§tev√∂itt√§√§ joihinkin v√§it√∂skirjoihin liittyviin teht√§viin, kuten ohjaajana, esitarkastajana tai vastav√§itt√§j√§n√§ toimimiseen (k√§yt√§nn√∂t vaihtelevat hieman eri paikoissa), ja muuta hy√∂ty√§ siit√§ saattaa olla virant√§yt√∂iss√§ ja arvioinneissa. Ulkomailla dosentti merkitsee usein jotain aivan muuta ‚Äď kuten my√∂s lisensiaatti ‚Äď joten maailman turuilla joutunee taas selittelem√§√§n, mist√§ on kyse. Keskieurooppalaisten maiden habilitaatio on suunnilleen vastaava prosessi, mutta esimerkiksi Jenkkil√§ss√§ moisia ei harrasteta.

Seitsemän kuukautta tähänkin sekosi.

Add comment August 21st, 2020

Creaks ‚Äď Amanita taas asialla

Amanitan joka ainoa peli pit√§√§ ostaa ja pelata l√§pi. Piste. Viime aikoina putiikin tahti tuntuu hieman kiihtyneen, siin√§ miss√§ takavuosina pelien v√§lill√§ meni pari kolmekin vuotta. Edellinen pl√§j√§ys, Pilgrims, oli hieman erilainen kuin aiemmat point’n’clickit sek√§ lyhyt, mutta varsin onnistunut yht√§ kaikki. Niin ik√§v√§ kuin t√§m√§ on sanoakin, klassinen Samorost-sarja on toivottavasti j√§tetty hyllylle, kun se tuntui hieman kangistuneen jo kaavoihinsa. T√§ll√§ kertaa pelutukseen p√§√§tyi tuore Creaks.

Tyypillinen näkymä

Pelist√§ ei ole ainakaan viel√§ Linux-versiota, mutta Steam+Proton oli j√§lleen yst√§v√§, ja kaikki toimi suorilta ilman mit√§√§n merkitt√§vi√§ kupruja. Harvakseltaan putosi jokunen frame v√§list√§, mutta paha sanoa, oliko kyse pelist√§ itsest√§√§n, koneeni asetuksista vai Protonista. Rahaa Creaksista pyydet√§√§n 20 euroa, mik√§ ei ole t√§llaisesta seikkailusta ihan v√§h√§n ‚Äď ep√§ilem√§tt√§ peli n√§hd√§√§n jossain bundlessa ja tarjouksessa ennemmin tai my√∂hemmin.

Toinen tyypillinen näkymä

Aiemmista Amanitoista Creaks poikkeaa etenkin kontrolliensa osalta: point’n’click on ollut firman leip√§laji, mutta t√§ss√§p√§ ohjaus tapahtuukin n√§pp√§imist√∂n tai peliohjaimen voimin. Syyn√§ t√§h√§n valintaan ovat todenn√§k√∂isimmin lukuisat konsoliporttaukset. Creaks on muutenkin toiminnallisempi kuin aiemmat teokset, ja erikoisuutena peliss√§ on jopa mahdollista kuolla(!) toisin kuin ennen. Grafiikat ja musiikit ovat tuttua taattua laatua, joskin hieman synkempi√§. Monin paikoin tuli tunne, ett√§ pelaisi piirroselokuvaa.

Musikaalinen minipeli

Hyvin suunniteltuja puzzleja riittää moneksi tunniksi (itse sain sekoamaan peräti kahdeksan tuntia kaikkine sivupolkuineen ja animaatioineen), ja vaikeustaso on yleisesti ottaen hyvin kohdillaan. Välillä menee hieman mekanistisen tahkoamisen puolelle, mutta melkein joka ruudussa on joku nokkela koukku. Lisää ajankulua tarjoavat lukuisat pikku minipelit, joilla ei ilmeisesti ole mitään merkitystä itse juonen kannalta. Seinissä on myös animoituja maalauksia niin ikään viihteeksi. Minipelien läpipeluusta ja taulujen löytämisestä saa Steamiinsa ainakin saavutuksia.

Creaksin udelleenpeluuarvo lienee kohtullisen pieni, kuten t√§llaisilla peleill√§ tuppaa olemaan. Eik√∂h√§n tuonkin √§√§relle tule joskus palattua vaikkapa puuttuvia tauluja etsim√§√§n, mutta jo kerran ratkaistut pulmat eiv√§t toki ole kovin kiinnostavia. Kyll√§ t√§t√§ taas kelpasi hakata, joten antaa tulla lis√§√§ vaan ‚Äď luottokortti on alati valmiina!

edit: Nvidian ja työpöydän kompositorit vek, niin framerate pehmenee oleellisesti.

Add comment August 16th, 2020

Previous Posts


Kommenttien virta

Aiheet